Депутатът от БСП Явор Куюмджиев е бил глобен 200 лв. за превишена скорост, съобщава “24 часа”. Зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика карал БМВ 5 по бул. “Ботевградско шосе” в София, когато бил спрян от катаджия. Униформеният му обяснил, че управлява автомобила си с 50 км над разрешената скорост и трябва да му напише акт. Депутатът обаче се държал грубо и арогантно, заплашвал с уволнение катаджията, разказал самият той пред колеги от столичния КАТ.
В крайна сметка Куюмджиев се съгласил да подпише акта.

“Няма такова нещо!”, отрече версията на служителя на МВР депутатът. Напротив, катаджията се държа арогантно, настоя той.

“Прибирах се в София във вторник, бързах за извънредното заседание на парламента от 14 ч и наистина съм превишил скоростта. Става дума обаче за 4-лентовия участък от “Цариградско шосе” след магазин “Джъмбо”, където всички знаем, че не се спазва ограничението от 50 км в час. Но аз не оспорвам нарушението си, дори се извиних, че съм го допуснал”, каза червеният депутат.

Той оспорвал първо, че е засечен с мобилна камера, което според него е “на ръба на закона”. Второ - това, че превишението е с над 50 км/ч, защото уредът отчел скорост 96 км/ч, но трябвало да се приспаднат 3% техническа грешка. Така излизало, че Куюмджиев е развил 93 км/ч на този участък, което вече е по друг член на закона, настоява депутатът.

Същинският скандал обаче според него станал, защото пътният полицай не му се легитимирал. “И двамата с колегата му бяха с прикрити номера на значките - не се виждаха. Поисках да ми се представят, накрая ми дадоха имената и номерата си и ги записах. Ако заради това ме обвиняват в нагло поведение - добре. Но според мен това е част от правата ми”, каза още Куюмджиев.

Според депутата те го държали нарочно над 40 мин въпреки обяснението му, че е народен представител и бърза за регистрацията в НС в 14 ч. При спирането му било 13,43, засякъл той. Затова ги бил попитал това ли е начинът да съдействат на един народен представител да изпълнява задълженията си. Според него последвали “много груби думи”. Тогава им казал, че ще пише жалба срещу двамата.

“Заплашваш ли ме”, попитал първият катаджия, като чул за жалбата. “Как ще му споменавам за уволнение?! Аз и да искам, не мога да го предизвикам”, твърди социалистът. Според него катаджията “едва ли не изпитваше удоволствие, че хванал депутат”. Докато го държали, минала каруца - забранено в 4-лентов път, но на въпрос защо не я спира катаджията го отрязал, че не му е работа да се занимава с каруци.

Депутатът още вчера подал жалбата си за грубо поведение. Според източниците от КАТ груб обаче е бил именно народният представител. От там не коментираха дали жалбата от Явор Куюмджиев вече е заведена.