Служители на ГД "Национална полиция" и ДАНС разбиха схема за фиктивни сделки с месо. По оценка на експертите, щетите за републиканския бюджет от невнесени данъци надхвърлят 1 милион лева.

Съвместната операция е реализирана под наблюдението на Специализираната прокуратура, съобщиха от МВР. Според събраните данни, от 2011 година до момента, на територията на страната била организирана и експлоатирана схема за неправомерно приспадане на ДДС. Дружества със значителни задължения към бюджета реализирали вътрешнообщностни доставки на пилешко месо от Полша и Румъния. Стоката продавали на крайните клиенти на занижени цени.

Междувременно отчитали покупки от дружества от типа "липсващ търговец" и/или "бушон". По вече познатия модел "фирмите – бушони" се оказвали собственост на хора с нисък социален статус. Крайният резултат от схемата с фиктивни сделки бил избягване на плащането в пълен размер на дължимите данъци (ДДС и корпоративен данък).

В хода на реализацията са проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия на 15 адреса на територията на София, Варна и Търговище. Претърсени са офиси, жилища, складове, производствени помещения и автомобили. Иззети са множество документи, компютърна информация, флашпамети и други веществени доказателства. Задържани са трима софиянци, за които има информация, че са в основата на организацията на престъпната схема - В.В. /47 г./, криминално проявен за кражба и изнудване, И.И. /44 г./ и Ж.Б. /26 г./. На тримата са повдигнати и предявени обвинения за извършено престъпление по чл. 321, ал.3, т.2, вр.ал.2 от НК. С постановление на наблюдаващия делото прокурор при Специализираната прокуратура те са задържани за срок до 72 часа.

Операцията е реализирана при много добра координация с участието на служители на областните дирекции на МВР в Търговище и Варна, експерти от НАП, Агенцията за безопасност на храните и Патентното ведомство. Действията по разследването продължават.