Много са въпросите, които чакат отговор. Има неща, които трябва да се свършат в спешен порядък в областта на здравеопазването.

Има неща, които висят като Дамоклев меч, каза по БНР председателят на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер.

По повод поисканата от БЛС оставка на управителя на НЗОК, Джафер каза: "Парламентът е този, който трябва да вземе решение за ръководството на НЗОК. Българският лекарски съюз категорично заяви своето искане. През последните дни валят оплаквания от асоциации на болници, от отделни депутати и то от ГЕРБ, че има огромни суми неразплатени средства, т. нар. надлимитни дейности, в различни райони на страната.

Ще изискаме анализ на ситуацията, какви са фактите и реалностите. Колко са неразплатените средства? Какво е състоянието на болниците? Най – вероятно ще се стигне до промяна в ръководството на НЗОК. Мисля, че д-р Пламен Цеков е наясно със ситуацията, но преди това дължи отговори. Очакваме колегите от ГЕРБ да се включат в работата на здравната комисия", каза д-р Нигяр Джафер.

Председателят на парламентарната здравна комисия коментира още, че в одитните доклади на Сметната палата в края на работа на 41 – вото Народно събрание, основният извод е, че мерките на ГЕРБ не са довели да по – добри резултати, а цените на лекарствата не са понижени, като здравноосигурените у нас доплащат най – много от джоба си.