УЕФА одобри създаването на "Лига на нациите" - турнир, предназначен да служи като третото голямо съзтезание за европейските страни след Световната купа и Европейското първенство.

Турнирът, който стартира през септември 2018 г., също ще предостави четири квалификационни места за Евро 2020.

УЕФА все още се финализира подробностите, но е ясно, че ще има четири дивизии, които ще бъдат допълнително разделени на четири по-малки групи.

От всяка дивизия ще се определи финалната четворка. Освен това ще има отпадане или качване в различни дивизии. Новият турнир ще замести преди всичко приятелските срещи, като мачовете ще се играят между септември и ноември 2018 година.

Четирите слота за Европейското първенство ще са за страни, които не са се класирали през традиционните квалификации.

"Двадесет отбора от квалификациите ще намерят място на Евро 2020, което ще се проведе в 13 града из цяла Европа", заяви генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино пред 54-те делегати на годишния конгрес на организацията в Казахстан.

"Това оставя четири допълни места, които ще бъдат попълнени от четири отбора от Лигата на нациите, които не са се класирали след квалификациите", допълни италианецът.

В момента България заема 25-о място в ранглистата на УЕФА, което по всяка вероятност би й отредило позиция във втората група с отбори като Дания, Хърватия и Швеция.

"Това е много интересна идея. Заради разширяването на европейското първенство от 16 до 24 отбора квалификационният цикъл няма да е толкова интензивен, колкото досега. Новата надпревара ще добави малко интрига с интересни мачове в програмата", коментира пред Ройтерс генералният секретар на Футболната асоциация на Англия Алекс Хорн.