Ново изследване показва, че гарваните разсъждават толкова добре, колкото и 7-годишно дете, предаде Ройтерс.

Учени подложили 6 диви гарвана на поредица тестове, които имали за цел да се разберат познанията им за причинно-следствена връзка.
Тестовете всъщност били вариации на Езоповата басня за жадния гарван, който пуска камъчета в стомна с вода, за да се покачи нивотo ѝ и да може да утоли жаждата си.

В рамките на изследването гарваните трябвало да разберат как да получат като възнаграждение плуваща във водата храна, пускайки тежки предмети в пълни с вода тръби.

Птиците демонстрирали способността си да подберат предмети, които ще потънат, вместо да се задържат на водната повърхност.
Освен това гарваните предпочели кухи, вместо солидни предмети, високо, вместо ниско ниво на водата и пълни с вода тръби, пред тръби, пълни с пясък.
Гарваните не успели да се справят с две задачи - едната изисквала разбиране за ширината на тръбата, а другата била свързана с изместване на обем вода в тръба с формата на буквата U.

Въпреки това разбирането на птиците за ефекта от изместването на обем вода е същото като разбирането на 7-годишно дете, увериха учените.
Тези резултати са впечатляващи, защото хвърлят светлина върху границите на познанията на гарваните, заяви Сара Джелбърт от университета в Окланд, Нова Зеландия.