Съдия Велизар Бойчев от Русенския районен съд получи тазгодишната награда в памет на италианския прокурор Джовани Фалконе, която се връчва на сърцати магистрати и полицаи от цялата страна.
Бойчев бе номиниран за наградата след като сам, в съдебната зала, издири и посочи дилър на дрога, убегнал от полезрението на полицията и прокуратурата. „Трябваше да гледам стандартно дело срещу три момчета, които бяха обвинени в притежание на наркотици - такива вървят вече всеки ден. И може да приключат за минути. Но ми направи впечатление, че всъщност никой по делото не ги беше питал откъде са купували дрогата. Започнахме разпити на свидетели, наложи се да направим няколко сложни засечки на телефони, разговори помежду им и с дилъра и накрая те си признаха. Така стигнахме до разпространителя. Събрах цялата информация и я пратих на прокуратурата, за да се повдигне срещу дилъра обвинение в разпространение на дрога. Сега този дилър, който иначе щеше да продължи да си върти бизнеса безнаказано, вече е с влязла в сила присъда - призна се за виновен и подписа споразумение с обвинението. И смятам, че това е било правилно - не мисля, че е редно да пълним затворите с дребните наркоманчета, а пласьорите да се измъкват“, разказва Бойчев.
Бойчев е съдия с 14-годишен стаж в Районния съд. Женен е, има едно дете. Известен е сред колегите си с това, че отказва да мисли шаблонно. И това не винаги му носи благословия от по-горните инстанции. Но пък никой не може да му отрече, че винаги има ясна гражданска позиция, която отстоява докрай.
Бойчев е вторият съдия от Русе, който е отличен с наградата на името на Фалконе. През 2011 година призът бе даден на съдия Десислав Любомиров, който бе заместник-председател на Окръжния съд в Русе, но сега работи в Софийски градски съд. Мотото на конкурса, който се организира от Общински съвет по наркотични вещества в Благоевград, е „Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж“. Той се провежда за пети пореден път у нас със съдействието на италианското посолство в памет на Джовани Фалконе. Италианският прокурор и известен борец срещу мафията в Сицилия бе взривен в колата си заедно с жена си и трима телохранители през 1992 г.