Новият договор за Спортната зала между Общината и частния инвеститор „Мол Русе инвест“ вчера беше подписан. Под контракта положиха подписи кметът Пламен Стоилов и управителят на дружеството Георги Пейчев, а бизнесменът Пламен Бобоков представи запис на заповед за паричните гаранции.
Новата договорка между двете страни дава зелена улица за размразяване на строежа на спортния обект. Кметът Пламен Стоилов изрази увереност, че в най-скоро време фирмата ще осигури обещания мостов кредит и ще започне работа. Той напомни, че съгласно последното споразумение срокът за завършване на Спортната зала е 14 месеца и започва да тече от 1 януари 2014 година. Финалната дата, независимо от всички обстоятелства, която е заложена в договора, е 28 февруари 2015 година.        
Не мога да кажа точно кога ще започнем строителството, но мога да ви уверя, че сме заинтересовани това да се случи по-скоро. До края на февруари 2015 година сме поели ангажимент да завършим залата, каза пред „Утро“ Георги Пейчев. Според него този път всичко ще бъде успешно. Около 15 млн. лева e необходимата сума, за да бъде готова за експлоатация Спортната зала - не само като сграда, но и като оборудване.
Подписването на последния договор се наложи, след като стана ясно, че обещаните от предишното правителство 9 млн. лева не са осигурени. С тях, както е известно, Общината трябваше да купи подземните гаражи от частния партньор, а той да вложи парите от сделката в довършването на строежа.
След като тази възможност пропадна, поне засега, ненадейно „Мол Русе инвест“ се ангажира да довърши залата, като тегли кредит. Затова на сесията през май общинските съветници одобриха поисканата от частния инвеститор промяна в договора, според която, ако все пак държавата даде исканите пари на Общината, те да бъдат насочени за погасяване на кредита.
Спортната зала трябваше да бъде готова много отдавна, така че сега русенци не смеят да се зарадват. Поне докато не видят, че отново строителството й е подновено.