Газови системи за дизелови автомобили ще внася у нас един от най-големите производители на газови инсталации за коли в Европа Auto-Gaz Centrum. Това ще бъдат едни от малкото газови системи на българския пазар, специално създадени за дизелови двигатели. Макар бензиновите газови уредби да са популярни отдавна, технологията за газ при дизеловите коли е разработена едва преди 2-3 години. Досега у нас почти не са предлагани системи, които да са произведени от специализирана фирма. Изключение правят метанови уредби, каквито от години се монтират в Русе и една от фирмите, предлагаща тази услуга, е „Клаас“.
15% ще спадне разходът за гориво на дизеловите автомобили, които монтират газова инсталация. Системата Zenit PRO DIESEL позволява да се използва смес от дизелово гориво и пропан-бутан, в съотношение 70% към 30%. Заради смесването с пропан-бутан дизеловото гориво изгаря напълно, което е практически невъзможно при обикновен дизелов двигател.
Освен по-малкия разход на гориво дизеловите автомобили с газова инсталация изразходват много по-малко масло и двигателят работи по-гладко поради по-малкото натоварване на коляновия механизъм. Цената на газовата уредба се изплаща за 3-4 месеца при автомобилите, изминаващи около 100 000 км на година.
Auto-Gaz Centrum e полска компания за производство на газови системи за автомобили, която изнася своите продукти в над 30 страни на 5 континента. От създаването си преди 15 години компанията сътрудничи с италиански фирми от бранша, утвърдили се на световния пазар още от 70-те години на миналия век. Продуктите на Auto-Gaz Centrum се тестват многократно и се гарантира дългосрочна експлоатация.