- Валери, как мина шампионатът?
- Интересът към първенството беше огромен. Кулминацията настъпи по време на финалите, когато ние, състезателите, нямаше дори къде да седнем, за да изгледаме двубоите. Входът беше с билети, но въпроки това всички места бяха запълнени.
- Къде и как проведе подготовката?
- Готвех се предимно при баща ми /Владимир Великов, треньор по самбо и джудо - б.р./. Бях и на много кратък лагер в Бургас.
- Как се развиха твоите двубои?
- Стартовата ми среща беше с казахстанец. Победих го със задушаване във втория рунд. После се срещнах с представител на Украйна. Лошото беше, че съдиите бяха руснаци и... украинци! Когато тръгвах в атака, все намираха повод да спират боя и да ни вдигат в стойка. Буквално ми играеха по нервите. Украинецът ми бяга до втория рунд, когато го победих с ключ за глезена. Последва мач срещу грузинец. В края на първия рунд му направих ключ, но той се спаси с гонга. Във втората част надделях по точки. Финалът беше срещу руснак. През първите 3 минути почти нямах възможност да работя и рундът беше спечелен от него. Във втората част го хванах на ключ и го държах така близо 2 минути, но руснакът успя да избяга. Накрая загубих по точки.
- Как ще бъдеш овъзмезден за този сребърен медал?
- А, не знам. Главното е, че получих шанс да отида на европейското първенство. Затова искам да благодаря на Йордан Шилков, който ми помогна с пътуването до Киев. Шефът на федерацията Любен Джубрилов се обади, за да ме поздрави. Благодаря и за доверието на националния селекционер Теодор Карастоянов.
- Мислиш ли вече да се прехвърлиш при професионалистите в ММА?
- Ако направя три професионални двубоя, ще загубя аматьорския си статут. Затова на първо време предпочитам да изчакам, защото искам да участвам и на световното за аматьори в Санкт Петербург, където ще се боря за медал и после може да помисля за профиринга.
- Какво ще правиш в най-близко време?
- Аз съм студент в Русенския университет. Покрай подготовката за първенството в Киев пропуснах два изпита. Първо трябва да се справя с тях. А после идват лагери, лагери и пак лагери.