Стотици деца и възрастни стъпиха на плаца на Военната автошкола на ул.“Солун“ и разгледаха отблизо показаните на плаца оръжие и техника. Преживяването бе особено емоционално за малките посетители на поделението в обявения Ден на отворените врати, които се впечатлиха силно от показаните им пистолети и автомати, а качването в БТР-ите се превърна в забавна игра.
В чест на 50-ата годишнина на русенското поделение началникът на русенския гарнизон подп.Петко Димов и и.д. областният управител Андриан Райков откриха паметника „Създатели на русенския гарнизон“ в двора на автошколата, който бе осветен от отец Виктор Мутафов.
Този паметник с лозунга „Винаги напред по суша и вода“ е издигнат в чест на Дунавската флотилия, която е създател на гарнизона през 1879 година. През годините е преобразувана в Пети дунавски полк, кавалерийски полк, военноморско училище и други военни формирования, за да се превърне в школа за обучение на водачи на военна техника, която днес се използва главно за оказване на помощ при бедствия. От създаването на школата досега в нея са били обучени 15 700 водачи на БТР-и и шофьори на автомобили, посочи подп.Димов.