Как се тъче на истински стан - това старинно майсторство усвояват бъдещи третокласници от СОУ за европейски езици. София внимателно прехвърля зелените вълнени нишки през наснованата основа, а Еда и Виктория са се разположили върху масата с кръстосани крака и старателно тъкат своите... калъфчета за мобилни телефони. Много е хубаво!, възкликват момичетата и добавят: „А госпожата е много добра!“.
Госпожата е русенската художничка и приложничка Красимира Кирилова, която учи децата на изкуството да тъкат. Станчетата е измайсторил Ангел Митрофанов от Задругата на майсторите на художествените занаяти и след приключването на проекта, по който децата от Европейското работят, ще бъдат прибрани в училището. Надявам се интересът на учениците да не стихне и ако има възможност, наесен заниманията да продължат, казва Красимира Кирилова.
Във вторник в Галерията ще бъде подредена изложба на малките художници с техните рисунки, маски, апликации и първите изтъкани предмети. Откриването ще бъде в 18 ч и ще започне с музика и танц - като истинска експозиция.