Посланикът на Япония в България Такаши Коидзуми вчера официално откри новоизградената аула в СОУ „Васил Левски“ и даде старт на тържествените събития в залата. Причината точно дипломатът да пререже лентата е, че правителството на страната му осигури финансовата сигурност на проектирането, строежа и оборудването на модерната зала.
Изключително сме благодарни и впечатлени от жеста на Япония, която въпреки ужасното земетресение преди две години и цунамито, което отне живота на хиляди хора, намери сили и спази думата си като направи дарение на българската държава за изграждането на девет обекта, сред които и нашата аула, каза директорът на „Васил Левски“ Галин Ганчев. На церемонията присъства и Радослав Станолов, отговорник по „Донорските програми“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
Имахме нужда от зала и ви гарантираме, че ще я изпълним със съдържание. Тя е за децата, за учителите и за Русе, каза още директорът Ганчев.
Посланик Коидзуми изрази задоволството си от направеното и на чист български език отправи своите поздравления към строителите, проектантите и екипа на най-голямото русенско училище.
Преди церемонията по откриване на аулата зрелостниците от паралелките с японски език имаха честта да получат дипломите си лично от японския дипломат. Първенец на випуска е Ангел Великов, който има среден успех от дипломата отличен 5.99 и вече е студент в Ирландия. Училището изпрати общо 86 свои възпитаници, като десет от тях са с отличен успех.