Бившата Трета поликлиника ще се приватизира изцяло, след като общинската част се апортира в ДКЦ-2. Това решиха общинските съветници, но при гаранции, че интересите на лекарите ще бъдат защитени. Условието е купувачът да запази медицинската дейност в следващите 15 години. За същия срок той трябва да остави лекарските практики, които сега са в общинската част.
До това решение се стигна след около 3 часа дебати и изказване на д-р Милко Костадинов, представител на лекарите от сдружение „Хипократ“, на общественика Георги Манев, шефа на ДКЦ-2 д-р Емил Панайотов и на управителя на ДКЦ-1 и председател на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.
Дилемата тръгна от протеста на медиците, които са наематели в общинската част и които настояха да запазят своята самостоятелност.
В резултат Общината излезе с два варианта: цялостна приватизация или приватизация само на ДКЦ-2, а кабинетите в общинската част да се продадат на търг по Закона за общинската собственост, след като лекарите заявиха, че са готови да ги купят.
На сесията вчера д-р Костадинов продължи да подкрепя втория вариант, като подчерта, че колегите му не приемат да влизат под ничия шапка, т.е. да имат чорбаджия. Той припомни, че навремето са напуснали ДКЦ-2, защото само 40% от приходите оставали за тях.
Георги Манев пък се обяви срещу приватизацията на медицинското заведение. След 23 години много обекти се продадоха, русенци изгубиха, а единствено приближените на властта се облагодетелстваха, каза той, с което си навлече обвинения от управляващите, че се опитва да политизира въпроса.
В отговор кметът Пламен Стоилов заяви, че ако сега ДКЦ-2 не се приватизира, при задълженията, които трупа, нищо чудно Общината да остане без този имот. И сподели, че лично той застава зад втория вариант, защото се солидаризира с лекарите. Но изложи плюсовите и минусите и на двете възможности.
Думата бе дадена и на управителя на ДКЦ-2 д-р Емил Панайотов, който се опита да увери присъстващите, че медицинското заведение редовно обслужва задълженията си. Въпреки това той заяви, че намира за разумно да се запази целостта на сградата като здравно заведение.
Мнозинството съветници, независимо от политическата си окраска, защитиха цялостната приватизация. Единствен Иван Иванов от БСП се противопостави. Той се обяви и срещу втората възможност, защото и тя не гарантирала 100% интересите на лекарите. Иванов настоя решението да бъде отложено. В пълно противоречие с него съпартиецът му Александър Неделчев убедено подкрепи приватизацията на целия имот като най-целесъобразна. На първо място трябва да поставим интересите на русенци, а те са в града да има модерно лечебно заведение, каквито са намеренията на потенциалния инвеститор МБАЛ „Медика“.
По решение на съветниците мнение по темата изложи и д-р Цветан Райчинов, който оглавява ДКЦ-1. Той увери колегите си с лекарски практики в Трета поликлиника, че вторият вариант не им гарантира нищо. На търга всеки може да се яви, дори подставено лице, което да изкупи всички кабинети и после да ви изгони, предупреди той. Но дори и в най-добрия случай поддръжката на общите части ще ви струва много, каза още шефът на ДКЦ-1. Според него за самото разделяне на сградата ще отидат поне 500 000 лева, защото са необходими нови инсталации и нови асансьори. Всичко това ще бъде калкулирано в цената на кабинетите. Д-р Райчинов сподели, че в ДКЦ-1 семейните лекари плащат наем по 36 ст. на кв. метър и никой не се оплаква.
Впрочем съветници специално отбелязаха, че когато доболничната и болничната помощ вървят ръка за ръка, финансовите резултати и качеството на здравеопазването са най-добри, защото пациентите получават комплексна услуга. Спомена се още, че в Русе има място за още една многопрофилна болница.
А Стефан Бучаков се включи в дебата със слуха, че третият етаж на Трета поликлиника щял да се купи от една министърка, но призова да не се обръща внимание на това.
В крайна сметка след кратка почивка съветниците се обединиха около първия вариант, но с направеното от Пламен Цветков допълнение - приватизационният договор да гарантира лекарските практики при изгодни за тях условия за 15 години напред.