Служители на "Икономическа полиция" в Сливен задържаха 51-годишен мъж, участвал в телефонни измами за над 100 000 лева, съобщиха от МВР.

Сумите, взети от пострадалите, надхвърлят 100 000 лв. На 24 март в 21,30 часа е получено съобщение от жена от Сливен. Тя сигнализирала, че непознат мъжки глас я е потърсил на домашния телефон, представил се за полицай и поискал подкуп за задържания й син. В резултат на проведените оперативни действия полицейските служители са задържали 51-годишния И.Т. от Сливен в момента, в който получавал парите от жената.

В хода на разследването е установено, че И.Т. е участвал в над 100 телефонни измами на територията на цялата страна. Взетите суми от пострадали надхвърлят 100 000 лева. Той е предал сумата от 570 лв., получена същия ден от телефонна измама в Айтос. Установени са случаи на извършени от него измами в Сливен, Карнобат, Айтос, Варна, Бургас, Шумен, Разград, Русе, Добрич, Силистра, Плевен, Враца, Стара Загора, Хасково.

Задържаният е извършвал измамите за период от три месеца в съучастие с други лица, като предимно се е представял за служител на здравната каса, изпратен от лекар, на когото е трябвало да бъде предадена определената сума пари. Освен парични средства, от измамените граждани са били прибирани златни накити, бижута, часовници и други лични ценни предмети. И.Т. е криминално проявен за извършване на кражби.Задържан е за 24 часа в РУП-Сливен. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по установяване на цялата престъпна дейност на И.Т. и съучастниците му продължава на територията на цялата страна.