В наредбата за здравословното хранене, която е в сила от миналата година, ясно е указано, че в храната на децата трябва да отсъстват солта и захарта, а застройките в супите да се правят от сухо мляко. Това разясни директорът на Детска млечна кухня Севдалина Баберкова и обясни защо се е наложило намаляване на грамажа на храната за децата.
Досега нито една от детските кухни в страната не е имала единен стандарт и навсякъде се е готвело според вижданията и препоръките на местните специалисти. Но вече има съвременен рецептурник, който е задължителен, каза още Баберкова. Намаляването на грамажа е компенсирано от калоричността на храната и съобразяването й със стандартите за здравословно хранене. По данни на Националния център за обществено здраве голям процент от децата до 3-годишна възраст вече имат признаци на наднормено тегло и наченки на болести, свързани с неправилното хранене, допълни Мария Борисова от Здравната инспекция. За родителите е важно да знаят, че обедното меню, осигурявано от Млечна кухня, е само 35% от количеството храна, което едно дете трябва да получава на ден.
Цената на купончето остава същата, а 1100 деца ще продължат да получават редовно бурканчетата от 15-те пункта на Млечна кухня в общината.