Ася ПЕНЧЕВА
Възрастните хора от Басарбово и кварталите Средна кула и Долапите вече имат възможност да се възползват от услугите на домашния социален патронаж и да получават храна на достъпна за тях цена направо в домовете си. Разширяването на обхвата на домашния социален патронаж е станало възможно благодарение на закупуването на нов автомобил. Това обявиха вчера кметът Пламен Стоилов и шефът на структурата Светлин Христов. След като от миналата година от услугата се ползват и възрастни от Хотанца, на практика вече са обхванати всички населени места в общината, а общият брой на хората, които получават храна, е 555, но това число е динамично.
Стремим се да приготвяме така храната за възрастните хора, че да е съобразена със заболяванията им и да е балансирана като количество, поясни Светлин Христов. Той допълни, че най-голямата група на диабетиците получава пълнозърнест хляб, от менюто им отсъстват картофите, количеството сол е намалено и порционът е изчислен в здравословни норми.
Финансирането на патронажа възлиза на 716 776 лева, като тази година е със 100 000 лева повече. През май приключва проектът „Помощ в дома“, но Общината ще продължи да финансира предлаганите от него услуги, като така ще се запазят работните места на 21 души, които сега са социални работници, домашни помощници и социални асистенти.