Много се радваме, че за над 850 русенски деца змиите вече не са ужасяващи страшилища, а нормални и полезни животни, дори симпатични. Такъв извод направи специалистът от отдел „Природа“ в Историческия музей Венцеслав Петков, който вчера разказа заедно със свои колеги как е протекла работата по проекта „Змиите - красивите непознати“ на сдружение „Приятели на музея“, подкрепен от фондация „Екообщност“. В продължение на няколко месеца те са запознали децата с изящния американски царевичен смок-албинос и са разказвали какви змии живеят в България, кои от тях са отровни, а кои - не, и какво трябва да направи градският човек, като види такова влечуго. Във всички училища охраната задължително ни спираше и проверяваше, а самите учители не бяха възхитени от идеята да ги посетим заедно със смока, каза Петков. Затова пък след урока децата първо плахо, а след това с удоволствие докосвали лъскавата като полиран мрамор кожа на албиноса, а преподавателите също вече гледали по-благосклонно на животинката.
Това е и нашата цел - да разбием битуващите митове и представи и да посочим най-важното, което трябва да се знае, казаха музейните специалисти. Змията е обитавала нашите земи много преди тук да се заселят хората, така че ние сме „в нейния двор“, припомниха те. И допълниха, че в 90 на сто от случаите на ухапване от змия човек изпада в шок и може да умре от сърдечен разрив, а не от змийската отрова.
Царевичният смок сега ще се отдаде на кратка почивка, а когато бъде готов Екомузеят, ще се разположи там пред погледите на посетителите. А на екипа, осъществил проекта, предстои да избере име на бялото влечуго от десетките предложения, дадени от учениците. Колебанията са между Снежко, Алби, Пенчо и Гошо.