Скандалът със следенето в интернет от спецслужбите на САЩ направи по-актуален от всякога досега въпросът как хората могат да се предпазят от наблюдението. Ето няколко начина за противодействие на „подслушването“ във виртуалното пространство.
1. Отказ от облака. Много ИТ специалисти не харесват идеята за използване на облачни хранилища, нито виртуализацията. Вариантът за предаване на важни данни и софтуер на трети лица и изпадането в зависимост от тях не се нрави на системните администратори, както и на много от ИТ директорите. Досега няма факти, че спецслужбите следят акаунтите на потребителите в DropBox, iCloud и други ресурси и сървърите в центровете за данни. Те обаче могат да следят трафика на доставчиците.
2. Отказ от текстово общуване и програми за мигновени комуникации. Хората смятат, че при общуване в ICQ и други подобни услуги всички съобщения идват мигновено, без да се обработват някъде. На практика обаче това не е съвсем така - между участниците в диалога винаги се намира сървър, до който спецслужбите могат да получат достъп след поискване.
3. Кодиране на електронната поща. Това е много ефективно средство, което предпазва от прочитане на електронната ни кореспонденция от трети лица. Съществуват много методи за кодиране, вкл. Pretty Good Privacy (PGP) и редица други. Колкото по-дълъг и сложен е ключът, толкова по-малка е вероятността за пробив в защитата. Все пак, при необходимост спецслужбите биха могли да изискат алгоритъма за дешифриране от разработчика на технологията.
4. Максимално обезопасяване на браузъра. В настройките на браузъра трябва да се използват сигурни връзки - SSL и HTTPS. При липса на съответни настройки, работа ще свършат специалните разширения за браузъри. Подобен плъгин вече съществува за Firefox, Chrome и Opera.
5. Контролиране на активността на мобилното устройство. Данните от смартфона и таблета могат да изтекат към трети лица, подобно на течовете от персонален компютър. За намаляване на този риск, трябва да контролирате списъка с услуги към номера на мобилния телефон, както и да изключвате модулите за връзка, които не ползвате в даден момент. Например, GPS, Wi-Fi, NFC и дори мобилният интернет не са нужни 24 часа в денонощието.
6. Отказ от социалните мрежи. Да, става въпрос за Facebook, Twitter и други подобни услуги. Именно по личните съобщения, списъци с приятели, снимки с гео тагове и други активности в тези мрежи могат да ви следят лесно.