50-годишен бизнесмен от Русе е обвинен в изпирането на 5 956 465 лева, за които се предполага, че са придобити вследствие на данъчни престъпления, извършени в Нова Зеландия, Беларус и Русия. Русенската окръжна прокуратура внесе вчера обвинението срещу В.К., който може да бъде изправен на съд още преди началото на лятната съдебна ваканция.
Според обвинението, парите идвали от сделки за износ. Първоначално данъчните тръгнали да ровят около бизнеса на В.К. Насрещните проверки показали, че в Беларус, Русия и Нова Зеландия фирмите-контрагенти или не били откривани на адресите, или не развивали дейност. Тогава била алармирана и прокуратурата. Започнало разследване, по което било изискано съдействие от множество чуждестранни служби. И в крайна сметка се установило, че парите от сделки не оставали у нас, а били превеждани на други фирми в други държави в Европа и различни офшорни зони по света.
Цялата тази дейност се развивала в периода 2006-2007 година. Разследването обаче било изключително трудно, защото трябвало да се издирят и разпитат чуждестранните партньори на В.К., а това се оказало твърде трудна задача и най-вече коствало много време. В крайна метка срещу русенеца са повдигнати обвинения в пране на пари и в незаконен износ по банков път на валута в размер на 2 941 813 лева.