Наемен убиец изстреля два куршума в гърба на варненския бизнесмен Борислав Манджуков и го заряза да лежи безжизнен с 40 бона в джоба. Нападението стана в столичния кв. "Манастирски ливади" в понеделник.

Стрелецът издебнал след 19,30 ч жертвата си, прикрит във входа на кооперацията в комплекс "Бокар", в която Манджуков живеел.

Собственикът на чейнджбюра и вериги ресторанти се прибирал към дома си

след като хапнал обилно в заведение. Имал намерение да продължи вечерта си по-късно на кино заедно с приятеля си - волейболиста Любо Ганев, но нещата рязко се променили.

Минал покрай празната будка за охрана, тъй като гардовете още не били застъпили на смяна, и само след няколко секунди бил покосен от два куршума, изстреляни от 9-милиметрово оръжие.

Убиецът вероятно предварително е проучил навиците му и избрал най-подходящото укритие, за да не бъде забелязан край входа на кооперацията. Когато жертвата му се приближила, наемникът приклекнал и изпратил изстрелите директно в целта. Стрелял е професионално, като е изпратил куршумите от долу на горе, коментираха разследващи пред "24 часа".

Според една от версиите по това време жената, от която Манджуков има дете - телевизионната водеща Лора Георгиева, се качила до жилището, а Манджуков се забавил долу. След стрелбата съседи чули изстрелите и веднага се обадили в полицията. Пристигналите екипи заварили бизнесмена в безпомощно състояние да лежи във входа по очи.

Лекарите от "Бърза помощ" само констатирали смъртта му. При огледа криминалистите открили в джобовете на Манджуков много пари - изброили около 40 000 лв. При огледа старателно бил претърсен и луксозният автомобил на жертвата - сив майбах, който останал паркиран в подземния гараж. През фаталната вечер Манджуков решил да не излиза с лимузината си и затова я оставил в гаража.

Полицаите провериха всички записи от камери

на близки сгради, за да бъдат открити данни за извършителя и евентуалните му съучастници. Предполага се, че убиецът е избягал с автомобил, който го е чакал на близкия бул "България". Всички съседи и хора от офиси наблизо бяха разпитани.
По неофициална информация има очевидец на покушението, но засега от МВР не потвърждават това.

Хора от блока, пред който беше разстрелян Манджуков, разказаха, че не са го виждали често. Според някои той не живеел там от години. По думите на домоуправителката в кооперацията няма апартамент на негово име в блока.

Манджуков, който има няколко полицейски регистрации, нашумя за последно покрай една от знаковите операции от времето на Цветан Цветанов - "Цигараджиите", при която той бе задържан заради трафик на папироси. През юли 2012 г. го освободиха срещу 30 000 лв. гаранция.

Във Варна Манджуков е известен като собственик на заведения и чейнджбюра.

Бизнесменът и общински съветник във Варна Веселин Данов, който преди време е бил в приятелски отношения с убития, обясни пред Тв 7, че Манджуков е бил покровителстван от полицаи и прокурори и в същото време имал проблеми с руски бизнесмени, на които дължал пари.

"В София в един хотел в Симеоново имаше хора от руски произход и те ми казаха, че Манджуков ги е завлякъл с големи суми", обясни Данов.

В последните 2 г. Борислав Манджуков е имал сериозни финансови затруднения, които сериозно са променили луксозния му начин на живот. Освен от прокуратурата е бил притискан и от НАП, частни и държавни съдебни изпълнители, комисията "Кушлев". В същото време се е опитвал да си върне крупни суми от свои длъжници.

Името му фигурирало като кредитор в десетки записи на заповеди

Само бизнесмен от Добрич му дължал 50 хил. лв. Два месеца преди ареста на Манджуков през 2012 г. заради контрабанда на цигари му е направена и данъчна ревизия като физическо лице. Бирниците откриват несъответствия в приходите и харчовете му от 2004 г. насам и го начитат с над 150 хил. лв. въпреки представените от него договори за заем с двама души, с които оправдава разходите си.

Само през 2006 г. Манджуков купува 10 парцела до морето край Лозенец, всеки от които е по 600 кв. м. Освен във Варна придобива парцели и апартаменти в София, Стара Загора, Велинград, Шумен. Заради данъчния ревизионен акт, който все още се обжалва, през 2012 г. от НАП са запорирали част от имуществото му, а с много от него не може да се разпорежда заради дълг към банка.

Финансовите проблеми на Манджуков водят и до намеса на частен съдебен изпълнител, който преди 3 месеца продава негова вила край Бяла.

Блокирали му имущество за 1,4 млн. лв.

Авоари на Манджуков за 1,24 млн. лв. са запорирани от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Банкови сметки, апартаменти, земя, акции във фирми и луксозни автомобили са описани в определението на Варненския окръжен съд от 2011 г. по искане на държавната комисия.

Запорът е наложен по досъдебно производство за данъчни престъпления от 2009 г., което все още е висящо. Тогава името на Манджуков бе замесено в мащабна схема за източване на ДДС с верига от фирми, чиито собственици и управители са подставени лица. Делото тръгва след сигнал в НАП до тогавашния директор Красимир Стефанов.
През лятото на 2012 г. Манджуков е арестуван и за контрабанда на цигари заедно с митничаря Георги Владимиров-Фози и братя Поборникови. По това дело до последно той имаше забрана да напуска страната. (24 часа)

Финансирал с 250 хил. евро вноса на над 600 кашона контрабандни цигари

Борислав Манджуков финансирал с 250 хил. евро вноса на над 600 кашона контрабандни цигари от Гърция през 2011 г.

Варненският бизнесмен бил един от тарторите на банда за нелегален трафик на папироси заедно с бившия митничар Георги Владимиров-Фози и Асен Поборников, като само с две доставки престъпната група е ощетила държавата с около 3,5 млн. лв., сочат данни на специализираната прокуратура.

Групата бе арестувана в края на юни 2012 г., но разследването по делото се забави, а после съдът го връща няколко пъти заради процесуални грешки.

Вчера от спецпрокуратурата казаха за "24 часа", че предстояло до дни бандата контрабандисти отново да бъде дадена на съд, но преди това разследването срещу убития Манджуков ще бъде прекратено. По данни на разследващи той е бил финансистът на бандата и спонсорирал купуването на контрабандни цигари от Гърция, които после били продавани у нас.

Основният свидетел на обвинението разказва, че Манджуков дал 250 хил. евро на митничаря Фози, който после сключил сделка за 600 кашона незаконни цигари в Атина. Стоката била докарана във Варна с тир, скрити зад "тапа" с обувки, и прибрана в склад в Западната промишлена зона, стопанисван от Манджуков. (24 часа)


Беше приятел на Мишо Бирата


Годината е 1995-а. На вратата на къща в Гръцката махала на Варна звъни 21-годишен младеж. С него е партньорът му Милен, който сега е собственик на хотел "Астория" на Златни пясъци. "Ние сме студенти и искаме да вземем ресторанта ви под наем. Ние държим "Булгари", обяснява кратко Боби. Слисаните реститути гледат с недоумение двете момчета. Отказват им, естествено, защото досега са получили оферти от араби, мутри и бивши комсомолски кадри, но не и от хлапета.

Това обаче не
отчайва Боби,


който по-късно става известен като бизнесмена Борислав Манджуков. Да се наместиш в онези години в някакъв вид бизнес във Варна, изглежда невероятно. В града властват старите вербувани в затвора мутри, по улиците се разхождат 20 хиляди граждани на Руската федерация, сред които има бригади от придошли чеченци, грузинци, арменци, които бързо завладяват пазарите и сергиите по улиците. През ден се гърми в борба за контрол над проститутки, наркотици и дори за пуканките и сладоледите.

По това време още никой не знае и за заведението "Булгари". Варна е последното място, където българската чалга ще пробие. Студентът Боби обаче залага точно на това. Той наема бившите складове за мебели на централния булевард "Владислав" и узаконява модата на чалгата. В огромното заведение се изсипва цялата плеяда от фолкзвезди и класическите ресторанти замират. Малко след това Манджуков бързо създава верига от заведения за бързо хранене, която да предложи алтернатива на собствения му чалга ресторант.

Може би след първите преговори с Мишо Бирата за доставка на бира и вино за заведенията си Манджуков започва да стои плътно до утвърдения бизнесмен. Винаги облечен в бяло, Боби контрастира на любителя на черните костюми Мишо. Двамата обичат едновременно да си палят пурите по партитата.

Манджуков отдавна е наясно, че големите пари са в политиката, и решава да нагази в нея. Сгода му дава съвпадението с името на оръжейния бос Петър Манджуков и младокът започва да твърди, че двамата са роднини, което му отваря вратите в определени кръгове. Боби започва да се

изживява като шеф
на младежкото БСП


във Варна, което е в подем под ръководството на сегашния депутат Борислав Гуцанов.

Пред младия Манджуков се откриват хоризонти за мечтаната политическа кариера, ако не бяха дошли тягостни събития. През 2003 г., в разцвета на ресторантьорския му бизнес, Боби изживява трагедия с бременната си съпруга Галя. Тя е отвлечена и държана 3 месеца в плен, след което е освободена. Жената обаче почина преди 2 г. от цироза. Двамата имат момиченце, което сега остава кръгло сираче.

Убитият бизнесмен е свързван многократно с криминални афери, но срещу него няма нито една осъдителна присъда. След компрометирането на името му обаче се наложи градският шеф на социалистите Борислав Гуцанов набързо да се отрече от него и да заяви, че Боби вече не е шеф в младежкото БСП. Запознати твърдят, че точно тогава Манджуков се сближил с бившия вицепремиер Петър Димитров и че е преминал в неговия лагер.

Боби въртеше и чейнджбюра, които станаха известни с това, че обявяваха едни курсове, а изкупуваха валутата по съвсем други, изписани с дребен шрифт на входа. За последно Манджуков бе собственик на веригата заведения "Версай", "Булгари" и дискотеки "Екзит" във Варна, Пловдив и София. Твърди се, че имал и хотели.
"Не ми се живее вече!", написа покрусен варненски бизнесмен и приятел на Манджуков в профила си във фейсбук в знак на траур.