Започва разпродажбата на останките от ЛВЗ - най-стария завод в Русе, който някога изхранваше стотици семейства и беше един от стълбовете на регионалната икономика.
В края на миналата седмица Русенският окръжен съд обяви в несъстоятелност „Локомотивен и вагонен завод“ ЕАД, постанови прекратяване на всякаква дейност, прекрати правомощията на ръководните му органи и постанови да започне осребряването на имуществото му. Парите ще бъдат разпределени между кредиторите, а предприятието ЛВЗ вероятно окончателно ще премине в историята.
145-годишният завод, който стана собственост на свързвания с най-богатия българин Васил Божков холдинг „Железопътна инфраструктура“, е в колапс от години и миналото лято започнаха процедурите по окончателното му обявяване във фалит и заличаването му от търговския мир. Както „Утро“ писа, две малки фирми поискаха обявяване в несъстоятелност на завода. Става дума за ЕТ „Танчеви-Стоян Колев Танчев“ и „Мермер“ ЕООД, които си търсят парите за неплатени доставки. Общата сума на задълженията на ЛВЗ към тях възлиза едва на 7800 лева. Когато делото за фалита на „Локомотивен и вагонен завод“ ЕАД тръгна обаче, към кредиторите се присъедини и ОББ. Оказа се, че ЛВЗ дължи на банката над 23 милиона лева.
От миналото лято предприятието се управлява от синдик. Законът дава възможност да се предложи план за оздравяване на фирмата. Такъв план обаче никой не е предложил. И сега ЛВЗ окончателно отива в небитието - имуществото му, останало след търговете на съдия-изпълнителите, ще бъде окончателно разпродадено, парите от него - разпределени между кредиторите, а ако след банките и държавата, които обикновено прибират лъвския пай, остане някой лев, може би ще се плати и на десетките работници, които осъдиха предприятието за неплатените си заплати.