- Госпожо Волф, тази година има промяна в правилата на общинската програма за асистирана репродукция. Какво е новото и какво трябва да знаят двойките с такива проблеми?
- Ще започнем оттам, че тази година юристите на Общината прецениха за нужно да коригират общинската програма за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Тъй като дейностите по асистирана репродукция от Националния фонд преминаха към Здравната каса, 15-те милиона лева, предназначени за това, вече не се отпускат от Министерството на здравеопазването. Нашите юристи решиха, че Общината не може да финансира дейност, която е вече поета от Здравната каса, затова се наложи да се направят корекции. От фондация „Искам бебе“ още преди две години бяхме внесли предложения, но те по една или друга причина не бяха взети под внимание.
Бяха променени критериите, по които се одобряват двойките за подпомагане от Общината. Д-р Теодора Константинова, достатъчно известно име в акушер-гинекологията, изработи и внесе предложение за промени. Те бяха съгласувани с юристите и вече са приложени в програмата на Общината.
- Какви точно промени са направени?
- Досега към общинския фонд можеше да се кандидатства със същите изисквания и документи, както пред Националния фонд - само за ин витро. Идеята беше двойките, които са направили примерно три опита за бебе с финансиране от държавата, да имат още един шанс от Общината. Само че имаше ограничение - не можеше в една и съща година хората да са кандидатствали както пред държавата, така пред Общината. Община Русе отпуска по 2500 лева на двойка и това е максималната сума. Тя покрива, условно казано, половината от един ин витро опит, но е все пак помощ. Освен това досега човек можеше веднъж в живота си да кандидатства пред общинския фонд. Финансиран ли е веднъж - край, няма повече никакви възможности за него.
Сега ситуацията е много благоприятна за двойките с различни видове проблеми. Преди да се премине към ин витро, има случаи, в които се пропоръчва по-лека форма на асистирана репродукция, каквато е вътрематочната инсеминация. Тя не се заплаща от никого и тежи на бюджета на двойката. Затова сега е включена в общинската програма и важи за вътрематочна инсеминация от партньор и от донор.
Самите донорски програми не са обект на подпомагане от страна на държавата или Общината. Хората са изключително ощетени, ако се нуждаят от донорска яйцеклетка или сперматозоид. Националният фонд не ги включва и процедурата им е двойно по-скъпа. По принцип донорството в България е доброволно и за него не се заплаща по Наредба 28. Овъзмездяване може да има за дарителя по отношение на изследванията, които му се правят, престой в болницата, ако се налага, и за транспортни разходи до клиниката. Всичко това принципно се поема от реципиента и сумата става значително по-висока.
Нашата общинска програма финансира манипулации при мъжете, на които е установено, че липсват живи сперматозоиди в еякулата. Има различни методи на вземане на тъкан от тестисите и оттам извличане на евентуално живи сперматозоиди. Това е скъпа манипулация и цената й е около 2000 лева.
Другото е кокултивирането на ембриони. Това по принцип се прави след един-два неуспешни ин витро опита, при които всичко се е развило нормално - взети са яйцеклетки, оплодени са, развивали са се до определения ден, направен е трансфер обратно в матката, но бременност не е настъпила. Причината е, че липсва имплантация. Кокултивирането представлява вземане на ендометриална тъкан от жената в предходния месец по време на овулация, обработка и замразяване. В месеца, в който се прави пункция и се вземат яйцеклетки, оплождат се и се поставя в едно „легло“ от ендометриални клетки. Целта е да се „опознаят“ по-лесно и да се подпомогне процесът на имплантация. Сега трябва да кажа, че самото вземане на такава тъкан е около 750 лева, а след ин витро процедурата се плащат около 200 лева за „запознанството“. Тази цена около 1000 лева е непосилна за много двойки.
- Има ли срокове за кандидатстване?
- Да, според решението на членовете на здравната комисия срокът за кандидатстване е от 1 до 30 юни за първия етап. Заради почивните дни тази година се скъсиха тези възможни дни и последният срок е 28 юни. Следващата сесия ще е през септември. Максималната сума е 2500 лева на двойка, а целият бюджет е 40 000 лева. Хората, които са одобрени от Националния фонд за ин витро, също ще бъдат подпомогнати с финансиране за изследвания, които са с кратък срок на валидност - 1 до 3 месеца. Тези изследвания не се поемат от Здравната каса, а не са никак евтини. Около 100-200 лева на човек са в най-добрия случай, а за много двойки това е една трета от заплатата им. Като доказателство се иска документ, че си одобрен за ин витро тази година.
Това, което според мен трябва да се направи в допълнение, е, че ни липсва обратна информация какво се е случило с подпомогнатите от Общината двойки и на колко бебета сме се зарадвали. Когато даваме парите, е добре да знаем за резултата от тях. Това се включи като изискване от Националния фонд и двойките подписват декларация за информация. Ясно е, че при част от тези изследвания не може да се говори точно за успеваемост - те са по-скоро социална придобивка, която облекчава хората.
- В Центъра за репродуктивно здраве „Д-р Щерев“ в Русе вече има ли заченати бебета?
- Да, от началото на годината имаме три успешни ин витро процедури. Чакаме бебетата да се родят в края на годината.
- Имате ли информация какво се прави в други общини на страната?
- В много от общините е обърнато специално внимание на асистираната репродукция. Дори ръководството на малки населени места проявява ангажираност. Разбира се, на всички ни се иска да сме като Бургас, където размерът на фонда им е 200 000 лева. Русенската програма може да бъде перфектната, ако се включат в нея и оперативните интервенции - лапароскопия, цветна снимка с тест за проходимост на маточните тръби. Последното е също около 100 лева и те си остават за сметка на хората. Да не говорим за генетичните изследвания, които са задължителни и са по 300 лева на човек.
В Русе направихме огромна крачка в положителна посока и членовете на Здравната комисия наистина навлязоха дълбоко в проблема, а не просто да отбиват номер с някакво раздаване на пари.
Важно е хората да знаят, че предварително Общината не финансира нищо. Фактически се възстановяват пари след представена фактура за извършени опити или изследвания. Полезно е да се знае, че все пак двойките трябва да имат някакъв начален капитал, който да вложат. Причината за това решение е, че предварително никой не знае какви изследвания са нужни, каква е цената им и т.н. - подробности, които обаче са важни, когато става дума за обществена подкрепа и реална помощ.