Русенска област е добър пример по отношение на приемната грижа и особено за настаняването на повече от едно дете в приемно семейство. Това каза вчера в Русе директорът на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов по време на дискусия на тема „Приемната грижа и деинституционализацията“. След като отбеляза, че и Русе, и останалите области постигат високи резултати в тази сфера, той заяви, че е време да се помисли и за другите видове приемна грижа. И посочи възможността семейства да приемат млади и неопитни родилки, за които има риск да изоставят детето си. Така младата майка няма да се откъсва от бебето си и ще се намали възможността да абдикира от родителския дълг.
Каменов призова специалистите в социалната сфера да дадат съвети за намаляване на раждаемостта сред малцинствените групи, където е виждал семейство с 14 деца. Изтърках стълбите пред прокуратурата заради това, че чрез мълчаливото съгласие на институциите деца на 11 години раждат рисково и това се узаконява, обясни Каменов. И посочи, че това е престъпление по Наказателния кодекс, в което съучастници са родителите на децата, които ги подкрепят да се женят и раждат. След неговото упорито настояване обаче отказите за образуване на производства са намалели и вече имало 200 осъдени.
Началникът на „Закрила на детето“ в Бяла Виолета Йорданова обясни, че местният отдел е закупил спирали за контрацепция на ромските жени с цел намаляване на раждаемостта. Само 5 рискови майки дойдоха да си ги поставят и този вариант се оказа несполучлив, коментира Йорданова. Трябва дискретност и придружаване на ромките по време на всички процедури и прегледи по поставяне на спирала, обясни регионалният представител на „Надежда и домове за децата“ Галина Бисет. Това били изводите от работата й в тази насока. Благодарение на сдружение „Еквилибриум“ и Комплекса за социални услуги около 10-12 жени си поставят спирали годишно.
Като проблем, който спомага за изоставянето на деца, бяха очертани и все по-честите пътувания в чужбина на родителите, които оставят тук малчуганите си, без никой да ги пита кой ще се грижи за тях.
Най-младата приемна майка в Русе е на 37 години, а най-възрастната - на 66, стана ясно от отчета на администратора на проект „И аз имам семейство“ Ина Петрова. От общините Русе и Бяла по проекта, който подпомага приемните родители, са подадени 37 заявления, от които са одобрени 19 семейства към края на май. В тях има настанени 15 деца. Община Бяла се оказа ключова, тъй като там в семейство беше настанено първото дете по проекта, припомни ръководителят на проекта Милен Гечовски.
При приемни родители в Русенско, не само по инициативата „И аз имам семейство“, са настанени 10 деца с увреждания, което социалните служители отчитат като голям успех. През 2013 година 6 деца са настанени в приемни семейства веднага след изписването им от родилен дом, обясни директорът на общинската дирекция „Здравеопазване и социални дейности“ Мариела Личева.