Седем служители в Русе на държавната фирма „Безконтактни мултиплексорни вериги“ /БМВ/ от вчера са в разкрачено положение - нито са уволнени, нито имат работни места. Причината е решението на Министерски съвет, с което регистрираното от Министерството на вътрешните работи дружество спря да се занимава с регистрацията на автомобилите и с поставянето на регистрационни табели и от подчинение на МВР мина към Министерството на транспорта.
Още през февруари служителите на БМВ издали офиса си и цялото му оборудване на КАТ, който пое тяхната работа. От 24 февруари до 24 март хората били принудени да излязат в платен отпуск. А вчера се озоваха в небрано лозе: трябва да се върнат на работа, защото не са уволнени, нито пък имат предизвестия за съкращаване, но няма къде. На събрание в София било подхвърлено, че биха могли да останат на работа към фирмата, ако се преквалифицират като застрахователни агенти. Една от дейностите на държавното дружество е застрахователно брокерство. Служителите обаче се притесняват, че тази дейност не е печеливша за фирмата и че ако приемат такава работа, скоро ще бъдат съкратени заради ниски резултати.
Ден преди да изпаднат в патовата ситуация русенци  пуснали жалба в Инспекцията по труда. В резултат вчера при тях отишла шефката на инспекцията Ирена Николаева. Пред нея те споделили, че от ръководството в София ги натискали да излязат в неплатен отпуск. Николаева обаче ги посъветвала да не правят това, защото не е в техен интерес. В тази ситуация трябвало фирмата да ги пусне в престой.
Разговарях с ръководството на фирмата, уведомила съм и Главна инспекция по труда, така че започваме проверка по случая, заяви за „Утро“ Николаева.
Хората ни наистина са в разкрачено положение, но това е така, защото се стараем да намерим приемливо решение, коментира пред „Утро“ управителят на държавната фирма Владимир Балкански. Той потвърди, че за служителите от провинцията една от възможностите да останат на работа в БМВ е да започнат да се занимават със застраховки, гражданска отговорност и други видове. Затова сега се търсел подходящ офис близо до КАТ-Русе.
Имаме широк кръг дейности, но те са съсредоточени главно в София. Избран на общо събрание комитет с представители на служителите ще реши до 8 април кои хора ще бъдат преназначени на други работни места и кои ще бъдат освободени. Всичко ще стане по изискванията на Кодекса на труда, обясни Балкански и добави, че е получил призовка от трудовата инспекция в Русе, но още не бил запознат със съдържанието й.
Нямаме вина за сегашното парадоксално положение във фирмата, въпросите за него трябва да се отправят към МВР. Странно е защо хората, които години наред се занимават с регистрации на автомобили и са наясно с всички тънкости на процеса, не бяха назначени в КАТ. Ние държим на хората си, така че дори да отидат на борсата, когато се отвори възможност, ще ги върнем обратно на работа, добави Владимир Балкански.