Инсталацията за рециклиране на строителни отпадъци ще бъде официално открита на 9 април, съобщи зам.-кметът Свилен Иванов. Мобилната машина вече е на площадката в местността Под ормана, правят се някои довършителни работи, а до няколко дни от Общината ще бъде издадено и разрешителното за ползване.
Конкурсът за изграждане на инсталацията върху 22 декара общински терен в близост до регионалното депо се проведе през лятото на миналата година и бе спечелен от фирма „Астон сервиз“, която се занимава с чистота и сметосъбирането на населените места в общината. Инвестицията й е 220 000 лева, а договорът й е за 5 години.                   
От работата на мобилната инсталация за трошене ще има няколко ползи. На първо място е икономическият ефект, който веднага ще се почувства от фирмите. Сега те трябва да депонират строителните боклуци на сметището, където цената за един тон е 23,50 лв. Когато предават материалите за рециклиране, ще плащат само 7,95 лв. на тон, което е 3 пъти по-малко.
Освен това Свилен Иванов посочва, че по-ниската цена ще стимулира хората и фирмите да не изхвърлят след ремонт боклуците си където им падне и да осейват града и извънградските зони с нерегламентирани сметища. Зам.-кметът се зарича, че общинските еколози ще затегнат контрола, за да се сведат да минимум тези замърсявания.
Продуктът, който се получава след рециклирането на строителните отпадъци, ще се използва за настилане на улици във вилните зони и на някои обслужващи улички. Към него се очаква да проявят интерес и частни стопани.
Зам.-кметът Свилен Иванов припомня, че в момента двете клетки за строителни отпадъци на регионалното депо са запълнени. Наличието на инсталация за рециклиране на практика ще удължи живота на сметището.