Плакат с надпис „Господа политици, терминал 2* за вас, България за нас!“ постави началото на снощния мирен протест пред сградата на Община Русе. Над 50 човека откликнаха на спонтанно възникналата във Фейсбук идея за опълчване срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.
„Дошлите на власт отново гледат да уредят личното си благополучие, а не се грижат за държавата, затова по-добре да я напуснат“, заявиха протестиращите.  
„И в този парламент олигархията победи“, заяви русенският лидер на Българската левица Мариан Димитров и редовен участник в граждански акции.
Уведомление за протеста е подадено в Общината в 16.20 часа и той бе легитимен и строго охраняван. На него присъстваха лица от февруарските бунтове, преди митингите да се разцепят и идеята да се опорочи.
„Винаги досега за председател на тази агенция е бил избиран човек, който е специалист, който е работил вътре в службите и ги познава. Сега тази практика се нарушава“. Така коментира за „Утро“ новата длъжност на Пеевски депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев и допълни, че ще дадат извънредна пресконференция по темата в Русе.
„С това, което се случи днес, си отрязахме пътищата за работа с европейските и евроатлантическите партньорски служби. Това назначение ще се приеме в Европа като необоснован избор, който ще тегне върху държавата. За мен това е политико-икономическа сделка, която няма да се приеме от гражданите, от обществото. А и вече се вижда, че за хората тя е неприемлива“, коментира още Нунев.
„Няма нито един глас от „Атака“ в подкрепа на това Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС. С влизането си тази сутрин в пленарна зала ГЕРБ подсигуриха избора на Пеевски“, категорично заяви за „Утро“ депутатът от партията на Волен Сидеров Любомир Владимиров. И допълни, че неколкократното влизане и излизане от залата на бившите управляващи създало атмосфера на несигурност и объркване сред колегите.
Четирима русенски депутати са подкрепили кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, стана ясно от разпечатка на гласуването. Това са Таню Киряков, Добрин Данев и Екатерина Заякова от „Коалиция за България“ и Ферихан Ахмедова от ДПС. Предложението бе гласувано два пъти по искане на ГЕРБ. И в двете гласувания не e участвал водачът на листата на червените в Русе Янаки Стоилов. А първия път другият русенец в парламентарната група на „Атака“ - Десислав Чуколов, е бил против.
* Терминалът за международни полети на Летище София.