Известен русенец вече две години чака обезщетение от румънец, който блъснал паркираната му кола с ауди с русенска регистрация. Въпросът е принципен - човекът се интересува не толкова от парите, тъй като щетата е сравнително лека, колкото от възмездието за нарушителя.
Още не съм оправил леко огънатите ламарини, тъй като все се надявам, че причинителят на катастрофата ще бъде издирен, но досега няма никакво развитие, каза пред „Утро“ потърпевшият.
Не споменаваме името му, защото случаят е типичен и е един от многото подобни. Ето накратко историята.
През пролетта на 2011 година мъжът паркира колата си пред кафе-бар в центъра, за да се види с приятели. Докато още е навън, ауди с русенска регистрация със свирещи гуми тръгва на заден ход, удря автомобила му и се изнася от местопроизшествието пак със свирещи гуми. Потърпевшият успява да запише номера на автомобила, но оттам нататък вместо да се разплете, възелът започва да се затяга.
С големи усилия човекът установява, че аудито е регистрирано в КАТ от румънската фирма „Родивас“, която по адресна регистрация е ул.“Александровска“ 44 и има по документи близо 500 коли. На посочения адрес такава фирма няма, но след още много митарства блъснатият установява собствениците на „Родивас“, издирва им телефоните и се свързва с тях. Като чуват за какво ги търсят, румънците започват да увъртат и накрая все пак обещават да направят нещо. След това не си вдигат телефоните и стават неоткриваеми.
Докато румънци безразборно управляват коли с русенска регистрация, проблемът с бягствата им от катастрофи няма да се реши. Наскоро бях в Гюргево и право да ви кажа, колите с наша регистрация са повече от тези с тяхна. Явно оттатък Дунав зад тази схема стоят хора на доста сериозни позиции във властта и затова това безобразие продължава, казва днес ощетеният русенец.
След пътно произшествие с избягал шофьор
потърпевшите трябва да подават жалби при нас, съпроводени с необходимите документи и снимки за претърпени щети. Ако катастрофата е причинена от кола с румънска регистрация, която е напуснала местопроизшествието, сигнализираме Контактния румъно-български център в Гюргево за издирване на водача. Установим ли, че колата е регистрирана в Русе от румънска фирма, препращаме потърпевшия да си търси правата от нея, защото нямаме правомощия да се намесим, обяснява служител от Пътна полиция.
По думите му в момента регистрациите на коли в сградата на КАТ протича по-спокойно. На ден се регистрират средно по 100 коли, като талончетата от автоматичното устройство свършват още в 11 часа. Сутрин още преди 8 часа пред вратата на КАТ се събират около десетина човека, които вземат по пет номерчета наведнъж и подреждат автомобилите на опашката пред халетата. Това са представители на фирми, които регистрират автомобили, и шансовете на някой да отиде сам да си регистрира колата никак не са големи.
Все пак в КАТ има ред. Когато в двора влязат петдесетина коли за регистрация, вратата се затваря, докато не бъдат обслужени. След това се пускат още петдесетина и така обичайният дневен капацитет на службата се запълва. Чакащите ред коли не са строени на улицата, а на паркинг от другата страна на булеварда.
Независимо от въведения в КАТ ред,
недомислие в българското законодателство
позволява на румънски фирми да продължават да регистрират в Русе автомобили заради ниските цени, продават ги на техни съграждани и започват безобразията, защото те са потенциални бомби на пътя, коментира пред „Утро“ известен в Русе адвокат по граждански дела. Проблемът не е нов, за него е сигнализирано многократно през последните три години, но действия от държавата няма.
Когато стане произшествие с участието на такава кола, потърпевшият влиза в омагьосан кръг. Водачът е неоткриваем, собствениците на фирмите също. Така ощетените не могат да заведат дела срещу фирмите, защото на практика ищец има, но ответник няма. И това е така, защото в момента в страната няма нормативен документ, който да задължи румънците да пререгистрират колите в страната си. Северните ни съседи много добре използват тази вратичка в закона и затова купуват и регистрират коли в Русе и други крайбрежни градове, продават ги на техни сънародници и карат както си искат, защото знаят, че щом напуснат местопроизшествието, няма кой да ги залови, коментира защитникът.
По данни на хора в автомобилния бранш
в момента в Русе има фирма с офис в центъра, която е регистрирала над 1000 коли - нов рекорд в тази пазарна дисциплина. Втората фирма в класацията е с 880 автомобила, а сред големите играчи са още две фирми съответно със 700 и 500 коли.
Всичките тези автомобили са продадени на румънци, които не са сменили българските регистрационни табели.
В по-голямата си част тези водачи карат без застраховки, защото при покупката са получили „Гражданска отговорност“ за минималния срок от един месец, колкото е необходимо за регистрацията на колите пред КАТ. След това те не подновяват застраховките и карат на риск, обясни схемата брокер в известна застрахователна компания. На ден през него минават по десетина представители на фирми за търговия с коли, които правят застраховки за минималния срок.
От началото на седмицата екипи на КАТ провеждат
масирана акция на Дунав мост
за проверка на документите на коли с българска регистрация, управлявани от чуждестранни граждани. Униформените проверяват дали водачите имат задължителна „Гражданска отговорност“, валидни технически прегледи, неплатени електронни фишове за превишена скорост в страната и дали шофьорите управляват колите законно. Данните за неплатени глоби за висока скорост униформените получават от сайта на Гаранционния фонд с помощта на нововъведените таблети.
Така на ден се проверяват над 20 коли, като в 25 от тях вече са открити неплатени застраховки и електронни фишове за висока скорост. На нарушителите се съставят актове, полицейски автомобил ги откарва в КАТ, където  плащат санкциите в банковия офис и ги връща на Дунав мост, откъдето те продължават пътя си. Така в продължение на месец държавата ще може да събере поне малка сума от глоби за липса на застраховки и от неплатени електронни фишове.
Но докато за „Гражданска отговорност“, годишни прегледи и неплатени глоби за превишена скорост КАТ намери частично решение, събирането на пътните налози все още е голям проблем, тъй като това не е изискване по Закона за движението по пътищата и пътните полицаи нямат право да санкционират водачи без платен пътен данък. А това са големи суми, които бягат от бюджета на общината.