Вместо безвъзмездно, анонимно и доброволно, кръводаряването стана платено, явно и във вид на рекет, каза шефът на БЧК в Русе д-р Руденко Йорданов в навечерието на Деня на кръводарителя. Освен ужасяващите данни, че пред болницата има организирани групи, които изнудват нуждаещите се и продават по 130 лева 450 мл кръв, червенокръстците предложиха и законодателни промени.
Ще направим необходимите постъпки пред депутатите, които трябва да променят Наредбата за условията и реда за стимулиране на безвъзмездните кръводарители, за да бъде увеличена стойността на ваучера за хранителни продукти за всеки кръводарител на поне 25 лв, каза д-р Йорданов. В момента този „стимул“ е 8 лева.
От хуманитарната организация ще настояват да се предвиди от закона възможност финансово да бъдат стимулирани екипите на Отделенията по трансфузионна хематология да излизат „на терен“, което ще улесни кръводарителите. Не на последно място да се наказват всички онези, които търгуват с кръв и си позволяват арогантно поведение с близки на нуждаещи се, категорични са от русенската организация на БЧК.
Най-активни в кръводарителските акции през последната година са били студентите от Русенския университет, учениците на МГ „Баба Тонка“ и хората от Тетово.