34-годишният Тихомир Тодоров е починал на място върху цимента, на който се е разбила главата му след падане от 15-метрова височина. Той бил на върха на 5-етажната сграда на бившата кожена фабрика, за да поправя покрив. Отишли там заедно с още един негов колега - Румен Кръстев, малко след полунощ, защото от горещото слънце покривът се нажежавал и битумът се разтапял. Затова предпочитали да работят нощем на лампи, отколкото в адската жега през деня. За последно Тихомир се обърнал към Румен и го помолил да му донесе вода. Когато приятелят му се върнал с водата, Тихомир вече го нямало на покрива. Никой не видял как, но явно е залитнал и паднал. А пристигналите веднага лекари само констатирали смъртта му.
Последното, което Тихомир казал на съпругата си във фаталната нощ, било „Излизам“. Телефонът му звъннал, той си грабнал дрехите тихо, за да не събуди детето, и тръгнал. Не казал нито къде отива, нито с кого. „Аз съм свикнала с това, постоянно го викат на работа“, проплака вчера жената. Казвал й къде е бил после, като се върнел. Този път обаче Тихомир не се върнал. На другия ден следобед позвънил баща й, за да й каже, че вече е сама.
Инцидентът стана на 23 юни миналата година. Сега въпросът е има ли виновен за жестоката драма на една млада жена, останала вдовица с 4-годишно момиченце на ръце.
Първоначалната версия, която се разчу след случая, беше, че Тихомир се е качил на покрива, за да помага на приятели. Той е пожарникар, а като държавен служител с такъв особен статут е нямал право да работи на друго място - за това го е грозяло дисциплинарно уволнение. Същото важи и за приятеля му Румен Кръстев, който е бил с него на покрива. Двамата пожарникари ходели редовно да „помагат“ в свободното си време. А то никак не е малко: след 24-часово дежурство имат по три почивни дни.
По време на огледа на местопроизшествието обаче са намерени граждански договори, сключени от пожарникарите с фирма „Албаком“ ООД, чийто представител според ДАКСИ е 23-годишният студент Боян Комитов. Намерена е и книга за инструктаж, която са разписвали. Фирмата е била наета от собственика на сградата, за да извърши ремонт на покрива.
Именно от тези договори и книга за инструктаж тръгва разследването и сега обвинението твърди, че именно Боян Комитов е трябвало да подсигури безопасните условия на труд на двамата пожарникари на покрива. Според прокуратурата Комитов не е спазил всички изисквания на закона - за инструктажи, осигуряване на предпазни колани, мрежи, каски, предпазно облекло, а с това е допринесъл за трагичната смърт на Тихомир. Обвинението срещу него е за причиняване на смърт по непредпазливост.
Делото срещу Комитов тръгна вчера в Окръжния съд. Самият Комитов не се призна за виновен. В репликите на защитника му се прокрадна версията, че гражданският договор на Тихомир е бил до 11 юни, след което той вече е нямал отношения с фирмата. Но така и не стана ясно какво е правил тогава пожарникарят на покрива десет дни след края на този договор, кой го е пуснал там и дали е щяло да му се плати за работата посреднощ.
Впрочем броени дни след трагедията вдовицата на пожарникаря била поканена в офиса на фирмата на среща с Комитов и майка му - съдружник във фирмата. Зачернената жена получила 3050 лева „дарение“ - обяснили й, че парите са й дължими заради това, което Тихомир бил направил за фирмата. Документите за дарението били готови, трябвало само да ги подпише и тя така и направила.
Тепърва обвинение и защита ще спорят за вината на подсъдимия Боян Комитов. Делото продължи до късно снощи с разпит на свидетели. И се очакваше да се отложи за събиране на още доказателства.