Подписка за спасяването на кестен на Кооперативния пазар са направили търговци. Документът е подкрепен от 14 души и вече е внесен в Общината.
„Казват, че дървото било изгнило, но според нас е заради реконструкцията, която тече там“, обясни инициаторът на подписката Петър Петров, който потърси „Утро“ за съдействие по казуса. Според него такива дългогодишни дървета трябва да се запазват и да се прави всичко възможно, за да не се стига до тяхното премахване. „Дървото си е дърво, металът си е метал“, отсича Петров и обяснява, че желязото лесно може да бъде приспособено и отрязано, без това да е фатално, за разлика от кестена. Търговците, които са се подписали в защита на дървото, обясняват още, че то хвърляло хубава сянка и опазвало по-дълго изложената продукция.
„Дървото е опасно и е видно, че се рони“, каза за „Утро“ управителят на „Общински пазари“ Кунчо Кунчев. Макар да не знаеше за подписката, той обясни, че е възможно кестенът да се заобиколи, но задължително трябва да се отреже единият от най-солидните клони. Това обаче ще доведе до промяна в тежестта и наклоняване на дървото, дори счупването му. „После аз ще нося голяма отговорност, ако кестенът падне и някой пострада“, тревожи се Кунчев. Още повече, че този вид е податлив на изсъхване и при по-силни ветрове редовно се чупели цели клони.
Реконструкцията, която всички търговци приветстват, трябва да приключи през септември въпреки пречещите на работата обилни дъждове в последно време. „Ще бъде изграден много красив покрив на три нива“, обяснява Кунчев. И заедно с вече завършения в съседство навес общата площ на покрива ще стане 1 декар. След ремонта ще бъдат обособени 7 павилиона и един цех за производство на закуски, пред които ще има място за 14 търговски маси. Общата стойност на поредната модернизация на пазара е 200 000 лева.