Видеокамера и няколко мъже разтревожиха до стрес чайките и речните рибари, накацали в обичайната си дрямка по покрива на сградата на Общината. В късния следобед вчера стотици шокирани птици размахваха крила и с крясъци се носеха над площада, докато под тях върху плочките неколцина очертаваха тебеширен кръг. Малко след четири следобед по очертаната следа младежи и по-зрели русенци образуваха кръг и се задвижиха по окръжността.
Идеята е на свободния художник от Берлин Маркус Буткерайт и е първото събитие в художествения проект „По местата“ на международно дружество „Канети“. Замисълът на Буткерайт бил участниците да направят слънце с пейки от градската градина, а самите те да образуват лъчи. Това щяло да бъде израз на витализиране на териториите в града и символ на обединяването на хората. Тъй като след първоначалното съгласие от Общината пейките да бъдат преместени, вчера към 14 ч внезапно пристигнала забрана за това, пърформансът бе изпълнен само от хора. Това не попречи на младите ентусиасти да се забавляват, движейки се в кръг, наподобявайки затворническа разходка. Накрая няколко от тях легнаха на площада и обявиха край на акцията. Сред младежите имаше доста от Математическата гимназия, те заедно с Маркус Буткерайт почистиха и изрисуваха запуснатия подлез край гимназията.
Заснетият вчера видеофилм ще бъде показан на 15 юни от 17 ч в Дом Канети заедно с филми и снимки от следващите събития от проекта „По местата. Готови! Старт!“.