Областната дирекция на МВР вече разполага с таблети, които позволяват на екипите на пътя да правят онлайн проверки на документите на шофьора и на автомобилите. Електронните устройства са раздадени на всички районни полицейски управления и на КАТ. Директорът на ОДМВР комисар Светослав Първанов потвърди новината пред „Утро“ и обясни, че таблетите вече са в действие.
Новите мобилни компютри позволяват електронен отчет в реално време, посочи комисар Първанов. За целта не е необходимо да се вади стоп палка. Достатъчно е само полицаят да въведе регистрационния номер на автомобила, за да разбере дали той има платена „Гражданска отговорност“, докога е валидна и при кой застраховател. Чрез електронното устройство може да се провери още дали шофьорът има неплатени глоби, дали колата е издирвана, валидна ли е винетката и минат ли е годишният технически преглед. Ако системата светне червено, номерът на автомобила се предава на останалите патрули в посоката му на движение, за да бъде спрян за допълнителна проверка, уточни полицейският шеф и допълни, че достъпът е онлайн в онлайн режим във вътрешната база на МВР и не може да има никакви грешки. Така на нередовните шофьори се пишат бързи актове, а глобите се плащат в градовете по местоживеене.
Същите санкции се налагат и на водачи с чуждо гражданство, които обикновено не си плащат глобите. От началото на годината обаче неплатените актове се изпращат в съответните държави, където контролните органи издирват нарушителите и ги задължават да преведат сумите по български сметки, обясни комисар Първанов.