„Аз съм глупав човек, не знам какво правя. Надявам се да съм луд, макар че ми казаха, че не съм. Не се чувствам виновен, по принцип не съм я наръгал аз, но ако трябва, ми дайте смъртна присъда и без това само се мъча. Не разбирам какво се случва - все едно да ме карате да управлявам самолет“. Това заяви вчера пред Окръжния съд 22-годишният Димитър Петров, който е обвинен в намушкването на жената, която го е гледала като свое дете, а през годините е била и негова приемна майка. До драмата на 20 юли 2013 година вечерта, която поставила под въпрос живота и здравето на счетоводителката на Областно пътно управление Румяна Ласонина, всъщност се стигнало заради кутия цигари и бутилка кока-кола.
„Аз така повече не мога да живея“, казал 22-годишният Димитър секунда, преди да забие нож в корема на легналата да почива Ласонина. Жената разказа вчера, че до последно си е мислила, че ножът с острие 19.5 сантиметра е само за сплашване и че най-много да го забие в матрака, но не е допускала да го види в своето тяло. А до тежкото посягане се стигнало заради отказа на Румяна да даде пари на младежа да си купи цигари. Впрочем основна причина за техните конфликти били точно парите, които Димитър редовно искал от втората си майка. В последните седмици преди инцидента жената започнала да го избягва заради пословичната му несериозност, бягане от отговорност и чакане да получава всичко наготово. Допълнително допринесъл и случаят, когато Димитър я замерил със стъклен буркан отново заради отказа й да му даде пари, а преди това строшил леглото й.
Всъщност младият мъж бил настанен при приемната си майка Ласонина, когато бил на 16 години. Щом навършил пълнолетие обаче, ту оставал у баба си, ту у баща си, а често и при 58-годишната Румяна. Жената и до днес не може да си обясни на какво се дължи яростта на Димитър и каква е причината да я наръга. Ясно обаче било, че като тийнейджър момчето научило, че баща му не е негов биологичен родител и започнали често да се карат и бият. Димитър посягал и на Ласонина, която го познава от 2-годишен покрай кратката си връзка с баща му. А заради това, че месеци преди навършването на пълнолетие тя не обещала да му даде исканата сума пари, младежът тръгнал да скача от терасата и да се самоубива.
Вчера бяха разпитани всички свидетели - майката на Димитър - Албена, баба му Иванка, братът на наръганата Иван и баща й Димитър, както и възпитателят на момчето, който работил с него по време на противообществените му прояви като непълнолетен. Единствено баща му Валентин не пожела да даде показания. В крайна сметка делото се отложи за средата на май, когато трябва да бъде готова разширената експертиза от 4 психиатри и 1 психолог. За 1 месец Димитър ще бъде настанен в психиатричното отделение на ловешкия затвор. През това време специалистите ще трябва да констатират дали младежът има умствена недоразвитост, можел ли е да разбере какво е направил във вечерта на наръгването на Ласонина, може ли да възприема факти и да дава достоверни обяснения. Съмнения в това дали Димитър е вменяем и адекватен изказа неговият защитник. По делото има изготвени 2 експертизи за психическото състояние на младият мъж, които обаче още не са приети.
Димитър вече е съден веднъж заради побой над баща си, когато след животоспасяваща операция ударил силно по раната.