Премиерът на Малайзия съобщи въз основа на нов анализ, че изчезналият самолет на Малайзийските авиолинии е паднал в южната част на Индийския океан.

Той допълни, че авиокомпанията е уведомила близките на 239-та пътници на борда. Текстът на SMS-а до семействата на жертвите гласи, че "без никакво разумно съмнение" може да се приеме, че самолетът е загубен и че няма оцелели.

Полет MH370 изчезна след излитането си на 8 март. Съобщението на Наджиб Разак дойде в петия ден от международното издирване в южната част на Индийския океан. Въз основа на нови анализи на британската Агенция за разследване на въздушни инциденти и компанията Инмарсат, която предоставя данни от сателити, "заключихме, че MH370 е летял в южния коридор и че последната му позиция е била насред Индийския океан, западно от Пърт", съобщи премиерът на Малайзия.

"Това е отдалечено място, далеч от всякакви възможни места за кацане. Поради това с дълбока тъга и съжаление трябва да ви информирам, че според тези нови данни полет MH370 е завършил в южната част на Индийския океан", допълни той. Разак призова медиите да уважават личния живот на семействата на пътниците и на екипажа и допълни, че очакването на информация е било съкрушително, а последните новини са още по-тежки.

Текстът на SMS-а до семействата на пътниците, с който Малайзийските авиолинии съобщават за загубата на самолета, гласи: "Малайзийските авиолинии дълбоко съжаляват, че трябва да приемем отвъд всякакво разумно съмнение, че MH370 е загубен и че никой на борда не е оцелял..., сега трябва да приемем, че според всички данни самолетът е паднал в южната част на Индийския океан".

По-рано днес китайският самолет Ил 76, участващ в издирването на изчезналия Боинг-777 на Малайзийските авиолинии, съобщи, че е забелязал предмети, за които предполага, че могат да са част от самолета. В първите дни след изчезването на самолета издирването се съсредоточи в Южнокитайско море по трасето на полета между Малайзия и Южен Виетнам.

Като причина за изчезването на машината се изтъкваха най-различни хипотези – от отвличане и отчаян акт на един от пилотите до събитие, довело до невъзможност за контролиране на самолета. Появиха се и най-невероятни хипотези като тези, че изчезналият Боинг е бил отвлечен от извънземни или е погълнат от черна дупка.

Проверките на миналото на 227-те пътници от властите на съответните им страни не даде никакъв резултат въпреки първоначалните страхове, свързани с присъствието на борда на самолета на двама иранци, пътуващи с откраднати европейски паспорти. След това разследването се съсредоточи върху пилота и помощник-пилота. От дома на главния пилот беше иззет симулатор на полета, от който според разследващите органи били изтрити данни. В издирването на самолета участваха 25 държави.