Днес на сцената на ученическия театрален фестивал „Климент Михайлов“ един от съставите, които ще се представят, е театралната студия „Библиотека“ със спектакъла „Предложение“. Поставихме Чехов преди десет години, когато съставът за първи път се събра в библиотека „Любен Каравелов“, сега решихме, че отново с Чехов ще затворим един своеобразен кръг за първото десетилетие от биографията. Това обяснява ръководителят на трупата Орлин Дяков, който преди 10 години заедно с покойния Светлозар Ников събира гимназисти от различни русенски училища, за да правят заедно театър. Целта ми не е да подготвям младежите за кандидатстудентски изпити в НАТФИЗ, а напротив - да им покажа колко е трудна и отговорна работата на актьора, че това, което обикновено се вижда - сериалите и бляскавият живот на звездите, е само част от същината, а зад нея остават трудът и многобройните лишения, казва Дяков. И добавя: „Тази професия обикновено означава да си без пари, без семейство, без дом...“.
За десетте години театралният състав „Библиотека“ има десет постановки, най-вече класика - Чехов, Шекспир, Молиер, нобелистът Дарио Фо. Докато работим с момичетата и момчетата върху текстовете, изскачат много нови теми, свързани с други произведения и автори, с други епохи, а това кара младите хора да откриват нови и нови пространства, казва Дяков. Това, че репетират в библиотеката, им позволява, без да губят време, да открият веднага нужната книга. Въпреки предупрежденията му за трудностите на тази професия-съдба за това време театралната школа е „отгледала“ и няколко професионалисти. Сред тях е Михаил Байков, който в момента работи като драматург на Народния театър „Иван Вазов“ в София.
Репетира се на абсолютно професионално ниво, без компромиси и това дава много на членовете на трупата, обяснява Дяков. В момента младите актьори са четирима - Миро - Мирослав Витанов, който тази година завърши Английската гимназия, Боби - Борислав Пеев, също от Английската, Алекс - Александър Иванов от ПГ по електротехника, и единствената дама - Мине Ашкън от СОУ „Йордан Йовков“. Заниманията в тази школа ни дават много, казва Миро и признава, че преди това е бил доста притеснителен и нарочно се е записал в театралната студия, за да преодолее тази своя черта. И макар че основните му интереси са в съвършено различна сфера - наесен ще бъде студент по информатика в София, това, което е научил и преживял в младежката трупа, ще му остане за цял живот.