Засилена защита и за социалните работници и инспекторите от Инспекцията по труда ще поискаме да бъде вписана в Наказателния кодекс, обяви вчера депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. Заедно с колеги от партията тя ще внесе предложение нападателите, причинили телесна повреда на служители в Агенцията за социално подпомагане и Инспекцията по труда при или по повод изпълнение на служебните им задължения, също да бъдат лишавани от свобода. „След като със законопроекта на „Атака“ за защита на учителите се отвори вратичката, смятам, че тя трябва да е отворена и за други професии. Понеже работя в социалната сфера, съм задължена да защитя интересите на трудовите инспектори и служителите от социалното подпомагане. Има много случаи на насилие върху тези хора в цялата страна в годините назад. И се надявам това предложение да бъде подкрепено“, обясни Ангелова.
Адмирираме предложенията за повишаването на майчинските, за увеличаване прага за достъп до помощите за отопление и за повишаване помощите за първокласници, но ако това ще бъдат мерките в социалната сфера до края на тази година, те няма да решат наболелите проблеми в страната - доходите и заетостта, каза още тя и напомни, че управляващите бяха обещали създаването на 250 000 работни места.
Ангелова отчита като грешка намеренията на правителството да замрази повишаването на възрастта и стажа за пенсия. „България е сред страните с най-ниска възраст и стаж за пенсиониране, а има голям проблем с демографската криза. Пенсионната система издъхва, дефицитът на пенсионния фонд е около 2 млрд. лева, над 50% от пенсиите се плащат от бюджета, не с парите от вноски. Затова предприехме тази реформа за плавно повишаване на пенсионната възраст. Разчитам на здравия разум на управляващите, а и им препоръчвам да си сверят часовниците с Европейската комисия, която ни критикува за това, че не сме предприели действия за изравняване възрастта за пенсиониране на мъжете и жените и за възможностите за ранно пенсиониране“, каза още Ангелова.