Измина година, откакто хормайсторът на Русенската опера Христо Стоев напусна земния свят. Неговите колеги и приятели все още трудно свикват с факта на внезапната смърт на артиста, който беше диригент на хора на Операта в продължение на 36 години. С неговото име са свързани много светли и запомнящи се страници в биографията на Операта и на хоровия й състав.
Струва си да припомним само факта, че през 2006 година хорът и неговият диригент печелят Кристална лира на Съюза на музикалните и танцови дейци за изпълнението на ораторията „Месия“ от Георг Хендел. А суперпродукцията на „Набуко“ от Верди в световно известната Опера Хол в Брюксел през 2011 година, в която участваха русенският и варненският хор с хормайстор Христо Стоев, предизвика бурни аплаузи. Сред публиката тогава беше и еврокомисарят Кристалина Георгиева, която беше впечатлена до такава степен от изумителното изпълнение на певците, че настоя да се снима с техния диригент Христо Стоев.
15 години Стоев беше диригент и на емблематичния хор „Родина“, който през 1988 година завоюва изключително престижната титла в света на хоровите изпълнения „Хор на света“ в британския град Ланголен. По-паметливите русенци още помнят периода на творческо съдружие на Стоев и големия български режисьор Слави Шкаров, за чиито постановки диригентът прави музикалното оформление, в частност, за незабравимия спектакъл „Амадеус“.
Днес мнозина от музикантите в Русе ще си спомнят за професионалиста, колегата и приятеля Христо Стоев, когото Русе загуби точно преди година. Ще си спомнят с чувство на уважение и на светла тъга. С това чувство и с тази светла тъга преди дни Операта в Русе посвети в памет на Стоев изпълнението на „Меса Реквием“ на Верди в зала „Филхармония“.