След поройния дъжд в събота уличните шахти на много места отново са затлачени от пръст и отпадъци, така че съм разпоредил почистването им, заяви кметът Пламен Стоилов. До края на работния ден в понеделник той очаквал фирма „Мели“ да се справи с продухването на шахтите.
В началото на седмицата кметът ще разпореди на шестимата контрольори по чистотата да обиколят районите си и да докладват за запушени шахти и други проблеми с чистотата на града.
Едва 12,4 литра на квадратен метър паднаха в Русе в събота, но се оказаха предостатъчни отново да превърнат основни булеварди в пълноводни реки. Десетки автомобили закъсаха в огромните гьолове под мостовете по бул. „Христо Ботев“ и „Липник“. Проблеми имаше и при кръговото край КАТ, на „Тутракан“, на изхода за Силистра и край Свободна безмитна зона. Градският транспорт също бе блокиран - тролеите просто спряха.
Веднага след началото на потопа екипи на Гражданска защита и на фирма „Мели“ тръгнаха да извлачват закъсалите и да отварят капаците на каналите, за да могат да поемат повече вода.
„При такъв интензивен валеж канализацията просто не може да приеме всичката тази вода наведнъж, необходими са към 10-15 минути, за да се оттече водата“, обяснява общинският специалист по кризите Спасимир Димитров. В рамките на около половин час движението по засегнатите булеварди бе възобновено, но десетина автомобила не успяха да запалят и бяха издърпани от пожарната.
Имаше и необичайни инциденти. Неколцина шофьори се оплакаха, че дълбоките улични води са отнесли регистрационните номера на колите им, а без тях движението е забранено и се наказва с глоба. 
„Много пъти съм казвал, че в такива ситуации шофьорите просто трябва да отбият и да изчакат някъде на по-безопасно място, вместо безумно да навлизат в локви с дълбочина половин метър и после да се чудят защо са потънали. Тези локви не стават за секунди, вижда се, че се събира много вода. При такъв интензивен валеж е нормално канализацията да не може да поеме всичката вода, която се стича изведнъж. Всяка година стават такива локви, знае се, че просто трябва да се изчака“, казва комисар Димитър Павлов.
През изтеклата седмица кметът на Русе Пламен Стоилов коментира предишните потопи и заяви, че причината за тях е некачественото изпълнение на водния проект по ИСПА. Част от положените тръби били напукани, а други се оказали негодни, но фирмата изпълнител на проекта сменила едва половината от тях. Така при обилни дъждове водата не влиза в новия колектор, а върви по старата канализация, чийто капацитет е крайно недостатъчен.
Друг проблем имаха в село Бъзовец. Там дъждът премина в 10-минутна градушка с големината на грахово зърно, но няма големи щети по реколтата в дворовете на хората.
Антикризисните служби започват да се готвят за още един „воден“ проблем - посрещането на прииждащия Дунав. Обявен е код „жълто“ за повишено внимание и готовност за бърза реакция. Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ вече организира непрекъснато наблюдение на водните нива и дигите. Прогнозите са оптимистични - не се очаква реката да излезе от коритото си. Според дежурните метеоролози на АППД нивото се е покачило с 9 сантиметра през уикенда, а за следващите два дни прогнозата е за 27 сантиметра отгоре. Но нивото е под половината от опасните за Русе стойности - едва 446 сантиметра.