Резиденция „Липник“ отново ще бъде предложена на публична продан. Този път обаче ще се търгува целият имот, тъй като Дом 2 и Дом 3 се връщат в патримониума на длъжника „Хотел мениджмънт“. В момента тече експертиза и оценка на двете крила, след което ще бъде насрочен търгът.
Както е известно, резиденцията на Тодор Живков беше заменена от бившия областен управител Мария Димова срещу 5 апартамента в комплекс „Дунав“. Така фирмата на вече покойния бизнесмен Мишо Бирата „Хотел мениджмънт“ стана нейн собственик. Впоследствие заради огромни дългове кредитори сложиха ръка върху нея и други негови имоти. Най-големият кредитор сред тях е „България лизинг“.
Преди време именно тази финансова компания плати задълженията на „Хотел мениджмънт“ към банка ДСК с уговорката сумата да бъде възстановена. Според подписания запис на заповед фирмата, на която наследник стана синът на Мишо Бирата, е следвало да изплати на лизинговата компания 5 млн. евро. Това обаче не се случва и „България лизинг“ заведе изпълнително дело, за да си върне парите. Впоследствие към него се присъединиха и други кредитори, включително и държавата.
В резултат частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов започна да разпродава на търг търговския комплекс „Дунав“, а хотел „Дунав плаза“ хлопна врати. По искане на „България лизинг“ на тезгяха бе сложен и Дом 1 от резиденция „Липник“.
За Дом 2 и Дом 3 обаче, както се разбра впоследствие, лизинговата компания е подхлъзната. Преди да бъде наложена възбраната върху резиденцията, Дом 2 и Дом 3 са били заменени с друго имущество на варненската фирма „Бул инвестмънт“. Оказва се обаче, че варненската фирма е свързана с „Хотел мениджмънт“, а в съвета на директорите й е синът на Мишо Бирата Пламен Михов. Самата сделка е просто параван, не само защото двете фирми са свързани, но и защото се оказва, че имуществото на „Бул инвестмънт“ не е негова собственост, а отдавна е продадено.
Миналата година „България лизинг“ оспори мнимата сделка в съда и през февруари 2014-а магистратите се произнесоха, че Дом 2 и Дом 3 трябва да се върнат в патримониума на „Хотел мениджмънт“. Така лизинговата компания вече слага ръка на цялата резиденция и сега съдебното изпълнение ще се опита да я продаде.
През всички тези години, откакто държавата се лиши от резиденцията, тя стои затворена и се руши. Вместо това можеше да има друга съдба и да носи приходи.