Едва крепящи се порутени сгради на няколко метра от детска площадка държи в тревога цял квартал в района на Сарайския мост.
Поне да се задължи собственикът на имота да загради обезкостените постройки и мястото да се обезопаси, настояват жители на ул.“Вежен“. Опосканите сгради крият сериозни рискове, особено за най-малките, а деца в квартала има, и то не малко.
Непрекъснато ги наблюдаваме къде ходят и играят, за да не стане някоя беля, разказва майка на две деца. Още повече, че самите жители на квартала се грижат за поддържането на мястото за игра и не пускат малчуганите, докато сами не го изчистят. Допреди три дни тревата беше над един метър, но съседът я окоси, казва още жената. Преди време пък хората се принудили да бетонират иначе старата люлка, за да не бъде открадната и продадена за вторични суровини.
Именно кражбата на метали е основният проблем, разказват хората. Непрекъснато по улиците минавали каруци, вървели клошари и оглеждали какво откъде могат да отмъкнат. А последната тяхна жертва посред бял ден станал мъж, на когото в 16.30 часа се опитвали да откраднал металната врата на къщата. Знаят къде живеят възрастни хора и къде имотите са безстопанствени, обясняват съкварталците. Набезите зачестили от няколко месеца, след като наблизо отворил трети пункт за изкупуване на стари железа. Крадците редовно тършували и из двете изоставени постройки с надежда да открият нещо за издаване.
Кварталът отиде на разсипия - пример за това е оставената на произвола на съдбата бивша поликлиника. Когато някой пострада, недай боже това да е дете, тогава ще се обърне внимание и ще се вземат мерки, правят си изводи хората, нагледали се на метода „последваща превенция“ или „след дъжд качулка“, по който институциите работят.