За първи път земеделски земи по параграф 4 ще се продават с начална цена 10 000 лева вместо по 400-500 лева. И двата парцела се намират над езерото в Николово в местността Дрибака и са по около половин декар.
На сесията миналата седмица общинските съветници решиха да вдигнат цената, защото имотите в тази местност са атрактивни и след като ги купят, хората не ги използват за селскостопански цели, а за строителство. Неотдавна например Общината е продала 500 квадрата за 500 лева, а след това собственикът ги препродал за 12 500 лева.
По време на дебатите съветниците коментираха, че е крайно време Общината да спре да прави подаръци и да защити интереса си. Те предложиха да се направи пълен оглед на параграфските места, а цените им да се диференцират според местонахождението им. В Дрибака, Касева чешма и някои други местности край Русе е нормално земята да струва скъпо, защото все повече русенци я купуват с единствената цел да си вдигнат на нея вила или дом, пледираха съветниците.
Имаше предложение, докато тази стратегия се изготви, да бъде наложен мораториум върху продажбите на параграфски земи, но зам.-кметът Даниела Шилкова не се съгласи. Приемам да вдигнем цената, но от мораториум няма смисъл, защото до края на май стратегията ще бъде факт, а кой имот и на каква цена ще продаваме, решаваме ние с вас, заяви тя. Шилкова отбеляза, че е съгласна, че цените трябва да са пазарни, защото едно е земята да е в атрактивна вилна зона, съвсем друго в отдалечен земеделски район.