Стобийският епископ Наум, досегашен главен секретар на Светия Синод, е новият Русенски митрополит. Новината беше възвестена вчера с тържествен камбанен звън от катедралния храм „Св.Троица“. По непотвърдена информация новият митрополит се очаква да пристигне в Русе в събота.
Наум бе избран за Русенски митрополит от Светия Синод вчера с 13 гласа от 13 гласували. За другия кандидат - Тивериополския епископ Тихон, няма нито един глас. В избора не е участвал единствено митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Гласуването се проведе в синодалния параклис, където патриарх Неофит и останалите митрополити по старшинство влизаха един по един в олтара и върху разтворено Св. Евангелие собственоръчно изписваха името на своя избраник.                    
„Старайте се да познавате всеки клирик, да подкрепяте свещенослужителите в тяхното служение, да се осланяте на техния опит и усърдие и да ги имате за свои съработници на Божията нива. Като право-правещ архиерей отделяйте постоянно внимание върху просветата и възпитанието на децата и младежите. Защото от това какви ценности ще бъдат вложени днес в душите на младите хора, зависи бъдещето на нашето общество. Стремете се да изграждате добри отношения с местната власт, обществените организации и всички добронамерени хора“, обърна се патриарх Неофит към своя наследник на митрополитския престол веднага след като изборът на Наум бе обявен. От своя страна, новият Русенски митрополит заяви, че вратата на митрополията ще бъде отворена за всеки клирик или мирянин, търсещ помощ, утеха или съвет. Малко по-късно пред журналисти в приемния салон на Синодалната палата той каза: „Трябва да продължа достойно това, което извърши за 20 години в Русенска епархия като митрополит сегашният патриарх Неофит“.
Дядо Наум е част от така наречената „нова вълна“ български духовници, израснали в църковната йерархия след 1989 г. Знак за това е дори фактът, че е запазил светското си име. Роден е като Наум Андонов Димитров през 1968 г. във Варна. Завършил е Техникум по обществено хранене и след казармата е постъпил в паралелния курс на Софийската духовна семинария. През 1994 г. е завършил и Богословския факултет при Софийския университет.
На 22.12.1990 г. е подстриган за монах под духовното старчество на митрополит Кирил в манастира „Св.ап.Петър и Павел“ в село Златар. Пак от него е ръкоположен и за йеродякон в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ във Варна. През 1992 г. той го ръкополага за йеромонах. Четири години е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция. На 1 юни 1997 г. става енорийски свещеник във Велики Преслав. На 20 декември 1998 г. е въведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм „Св.Архангел Михаил“ във Велики Преслав.
По решение на Светия синод от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на синода. Същевременно става и председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. На 17 март 2007 г. бе ръкоположен за Стобийски епископ отново там. Той бе кандидат за владика и в родния си град Варна след кончината на митрополит Кирил, но не успя да събере достатъчно гласове. Същото се случи и с изборите в Неврокопска епархия, където християните предпочетоха Мелнишкия епископ Серафим.
В Русе миряните очакват дядо Наум с надеждата, че той ще следва пътя и добрия пример на Неофит. Любопитен факт е, че точно преди 20 години сегашният патриарх е бил избран за Русенски митрополит и също преди това е бил главен секретар на Синода.