Най-сериозното количество дъжд през последните 12 часа в региона на Хасково е паднало на територията на град Меричлери, Димитровградска община. Сумарните количества валежи от снощи и тази сутрин там са 15,1 л. на квадратен метър, съобщи за БТА дежурният в хидрометеорологичната обсерватория в Хасково.
Друг район с традиционно по-сериозно количество валежи в областта е Минерални бани. Количествата, отчетени там, са 12 л. на квадрат. В Димитровград са отчетени 9,8 л. на квадратен метър. В областния център Хасково, падналото количество дъжда снощи, е 5,9 л. на квадратен метър, а от преваляването, което започна тази сутрин до момента, засеченото количество е 1,6 л. на квадрат.
Валежи около 7,5 л. на квадратен метър са обичайни за това време на годината в региона, но въпросът е в интензитета им – т.е  колко е голямо количеството дъжд, което се изсипва за кратко време и заради което може да се стигне до наводнения, коментираха от хидрометеорологичната обсерватория.
Според данните на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология, за шест от единадесетте общини в областта – Хасково,  Минерални бани, Димитровград, Ивайловград, Стамболово и Маджарово, за днес е обявен „оранжев“ код за опасни явления. За останалите пет общини важи „жълт“ предупредителен код.
През  целия ден в региона ще се развива купесто – дъждовна облачност с гръмотевична дейност. Опасността от локани градушки остава, информираха още от хидрометеорологичната обсерватория в Хасково.
Още през вчерашния ден от Областна администрация беше разпространено съобщение до кметовете на общини и населени места за влошаване на времето и очакваните градушки за предприемане на мерки при необходимост.