Сдружение "Жените на Казанлък" ще работи по два нови проекта, съобщи за БТА председателят Стела Кехайова. Организацията е сред деветте одобрени за програма "Мисия възможна 2024" на Българския фонд за жените.
Програмата е за подкрепа на организационни и административни нужди и е в унисон с дългосрочната стратегия на фонда за постигане на структурна промяна за уязвими групи в България чрез предоставяне на гъвкави модели на финансиране за стратегическа работа и устойчивост и за изграждане на партньорски взаимоотношения с организации, отдадени на правата на жените и правата на човека, уточни тя. "Жените на Казанлък" представихме плановете си за стратегическо развитие, изграждане на капацитет на екипа, управление на риска и други. Фокусирахме се върху промяната, която очакваме, и върху това какви са основните дейности, за да я постигнем", посочи Стела Кехайова.
Тя коментира, че настоящите и планираните дейности на сдружението са интерсекционални и развиват приоритетните теми, свързани с неравенствата, равнопоставеността на жените и мъжете, дискриминация и подкрепа на пострадалите жени и деца от домашно насилие и насилие, основано на пола. С проектното си предложение сдружението акцентира и върху потенциала си за системна промяна, стратегическите планове за изграждане на организационен и екипен капацитет, устойчивост и дългосрочно развитие на организацията.
Вторият  одобрен проект е „ Равенство, солидарност и гражданско общество“ към Гражданско обединение „Равни БГ“, насочен към развитието на гражданското общество, което подкрепя равноправието и солидарността, каза още Кехайова. По думите ѝ предвидените дейности ще бъдат вдъхновение за гражданската активност.
„Имаме амбициозни планове за развитието на сдружението. Ще продължим да бъдем гласът на жените и децата. Ние предлагаме защита и подкрепа и искаме устойчиво подобряване на правата на жените и равно представителство. Предвиждаме и нови дейности, някои от които са иновативни за Казанлък и  обществеността ще бъде информирана", отбеляза председателят на организацията. Тя допълни, че е разширен и екипът на сдружението с двама нови специалисти по трудово правоотношение.  Стела Кехайова изрази надежда за подкрепа от страна на институциите, медиите и гражданите. Според нея само заедно можем да се справим с проблемите, свързани с правата на жените и децата, и е редно всички да поемем своята отговорност.