„Бог не гледа така, както гледа човек, защото човек гледа лицето, а Господ гледа сърцето“ (1 Цар. 16:7). Този библейски цитат публикува митрополит Наум в официалната си страница във фейсбук след избора на новия патриарх Даниил и го илюстрира с патриаршеския жезъл в близък план.
На 20 юни Русенският митрополит, който предварително беше сочен като един от фаворитите за патриаршеския престол, но в края на краищата не попадна сред определените от Светия синод за финала на процедурата трима митрополити, отправи друго многозначително послание. „Най-страшен е адът на гузната съвест!“, цитира Негово Високопреосвещенство монахиня Валентина (Друмева) и илюстрира мисълта й с човек с много маски, държани както от него, така и от хора зад гърба му.
Всичко това ясно показва, че в Светия синод не всичко е гладко и спокойно и ако иска наистина да е пастир на всички вярващи и морален стълб на обществото, новият патриарх ще трябва да положи големи усилия поне в две посоки. Първата е да опровергае публичните съмнения, че принадлежи към силно повлияно от чужда държава лоби, а втората - да успее да обедини висшия клир не на думи, а с дела.