Ден след интронизирането на Видинския митрополит Даниил за глава на Българската православна църква (БПЦ) и нов Софийски митрополит заместник-деканът на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. д-р Иво Янев коментира избора като "начало, ознаменувано с радост и позитивизъм, с мислене за добро бъдеще, и както всяка една друга дейност на човека започва с желание за добро".
За ранните години и пътя на монашество на патриарх Даниил доц. Янев си спомня: "Помня дядо Даниил като студент в Богословския факултет на СУ, той беше станал монах в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното наставничество на тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Общувал съм с него и като игумен на Роженския манастир и викариен епископ на Неврокопската митрополия. Той винаги е бил истински монах, трудолюбив, постин и молитвеник. Докато беше Видински митрополит, дядо Даниил се опитваше да разпространява духовната просвета, създаде център за наркозависими в Бдинския манастир и православно училище на територията на Видин." Доц. Янев определя новия Български патриарах като "достоен, изключителен монах и вярващ човек", който ще изненада в добрия смисъл с ръководството си.
Според доц. Иво Янев е важно "да се постави своеобразна разграничителна линия от всичко, което се е казало в последните дни за него като митрополит и неговите геополитически мнения и изказвания". "Те до известна степен са преекспонирани", добавя доц. Янев.
Доц. Янев изрази надежда просветителската дейност на патриарх Даниил да продължи още по-засилено и в Софийската епархия, която е по-населена и с по-големи възможности за православно духовно развитие. Грижите за БПЦ и Софийската епархия са поверени на духовния глава, а неговите задължения според заместник-декана на Богословския факултет са "да поведе просветителска дейност, да подкрепи религиозното образование, което да стане задължителноизбираем предмет, да се продължат и увеличат социално-милосърдните проекти на Църквата в полза на всички нуждаещи се".