Регионален етнографски музей на открито „Етър“ (РЕМО „Етър“) реализира филм със заглавие „Как се прави кремъчен пищов“. Произведението е изработено по проект „Тюфекчийството в дигиталния свят“, реализиран от музея и финансиран от Министерството на културата. Това съобщиха за БТА от културната институция. 
Продукцията разказва за занаята тюфекчийство (оръжейничество). От филма, който е с продължителност малко над 16 минути, научаваме, че производството на огнестрелни оръжия на Балканите датира от 15-и до 16-и век, но истински разцвет тюфекчийството (оръжейничеството) достига през XVIII век, когато се създават много образци на оръжия. Някои от тях са нeнадминати по технологична изработка и украса, посочват от музея. 
Във филма участват трима майстори, чиито умения са необходими за изработването на огнестрелни оръжия. Ивелин Вощански от град Ветрен е ножар и ковач, който работи с дамаска стомана. Димитър Мирчев от Батак е тюфекчия и представя изработка и ремонт на старинно оръжие. Илия Петков от Плевен е майстор по художествено леене на метали и изработка на детайли за кремъчен и капсулен механизъм. Той е и бижутер.
Проектът „Тюфекчийството в дигиталния свят“ представя материално културно наследство – инструменти, суровини за изработка и готови предмети, и нематериално културно наследство – техники, технологии и умения на практикуващите занаята в наши дни. Той има за цел да провокира интерес към съхраняването и популяризирането на занаятите в риск. Чрез този проект се дигитализира културно наследство. Използват се движими културни ценности (ДКЦ) и нематериално културно наследство, свързани със занаята тюфекчийство (оръжейничество) и съхранявани във фонда, научният и фотоархивът на РЕМО „Етър“, допълват от институцията.
„Документирането чрез видео на това как се изработва кремъчния пищов показва колко трудоемка и сложна е този вид работа, която в миналото ангажира поне трима майстори. Дава се възможност да погледнем на  ръчното огнестрелно оръжие не само като символ на господство, а и като пазител на неговия притежател, скъпа и естетически издържана вещ, която показва социалното положение на собственика. Посетителите на „Етър“ ще имат възможност да гледат филма и да опознаят още по-добре миналото, представено в единствения у нас музей на открито“, каза за БТА Тихомир Църов, експерт връзки с обществеността на институцията. 
От РЕМО „Етър“ допълват, че филмът е създаден от екип Росица Бинева и Дамян Христов – уредници в РЕМО „Етър“, организация, концепция и текст, Илко Груев – „Инфоз“ ЕООД, заснемане и видеомонтаж, Венета Асенова – редактор, Иван Драголов – музика и Георги Георгиев – дикторски глас.
Регионалният етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово е създаден от Лазар Донков и отваря врати през 1964 година като Етнографски парк музей. Институтът е център за проучване на традиционната култура на балканджиите - от прединдустриалното общество до най-ново време. Там се пресъздават редица обичаи и традиции от българския календар във възстановки. В музея „Етър“ работи екип от 70 служители. Тази година институцията ще навърши 60 години.