Събрани са средствата необходими за изграждането на паметника на цар Иван Александър, който ще бъде поставен на входа на средновековната крепост Русокастро, община Камено. Средствата в размер на 20 000 лева са дарени от земеделските производители - братята Илия и Георги Проданови. Това каза за БТА кметът на общината Жельо Вардунски.
"Идеята за създаването на паметника е на д-р Милен Николов, директор на Историческия музей в Бургас. Благодаря на областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова за съдействието, на Илия и Янчо Проданови, които след кратък разговор с мен изявиха желание да помогнат със средства за създаването на творбата. Те се отзовават доста често и не за първи път даряват средства за различни каузи в община Камено", заяви кметът.
Паметникът ще представлява триметров монумент, изобразяващ главата на българския владетел цар Иван Александър.
Днес започна и изработката му в творческата база на мецената Руси Куртлаков. Наред с изграждането на монумента предстои създаването и на посетителски център в село Русокастро, където ще бъдат представени археологическите находки, открити в крепостта, както и етнографското богатство и обичаите на община Камено, заяви кметът.
Монументът ще бъде поставен на входа на средновековния град Русокастро, където цар Иван Александър лично води армията на Българското царство в победоносната битка срещу византийската войска на 18 юли 1332 г.
Автори на проекта са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов.