С опашка пред вратите си отвори тази сутрин дирекция „Социално подпомагане" в Хасково. Напливът е заради приема на заявления за отпускане на целева помощ за отопление за новия отоплителен сезон, който започна от днес.
Въпреки че документите могат да бъдат подавани до 31 октомври, традиционно хората се струпват още в първия ден, посочи директорът на дирекцията в Хасково Петя Ангелова.
Според предоставените от нея данни за БТА само за час и половина от началото на работния ден служителите от звеното са приели 41 документа.
За изминалия отоплителен сезон 2023/2024 подадените документи в дирекцията в Хасково са били 6826. По 4923 от тях е била отпусната целевата помощ.
Предпочитанията са към подаване на документите на гише в дирекцията. Тук заявителите получават помощ от нашите служители, защото, ако има някакъв проблем, то той бива отстраняван навреме, обясни Петя Ангелова.
Според наблюдението ѝ с всяка изминала година се покачва броят на подадените заявления по пощата. За миналия отоплителен сезон този начин да кандидатстват за помощи за отопление е избран от 1718 души и семейства. Чрез системата за сигурно електронно връчване са получени 17 заявления, а седем са били прехвърлени към Хасково от друга община.
Постановените откази за миналата година са били заради надвишаване на доходите на деклараторите, липса на регистрация в Бюрото по труда от страна на безработните заявители за помощта за отопление или продажба на имот през последните три години от страна на кандидатстващите, обясни директорът на социалната служба в Хасково.
Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември т.г. до 31 март 2025 година.