Фондът „Стипендия за лекари и медицински специалисти“ в Златоград обяви нов прием за стипендианти, информират от Община Златоград.  Предвидените стипендии са за лекари и медицински специалисти, ангажиращи се да работят след дипломирането си в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ)- Златоград, болници, училища или детски заведения в общините Златоград и Неделино.  
Обявените стипендии са за студенти редовно обучение – лекари, включително и специализанти, медицински специалисти, предимно медицински сестри. Стипендиите ще покриват разходите за семестриалните такси. Фондът е създаден през 2023 г. и обединява усилията на общините Златоград и Неделино, общинската многопрофилна болница и Ротари клуб Златоград – Неделино за привличане на медицински кадри в двете общини, заяви за БТА управителят на МБАЛ – Златоград д-р Людмил Личев.  През тази година са дадени стипендии на три медицински сестри.
Ангажиментът на стипендиантите на фонда е да работят в болнични заведения, детски градини или училища на територията на Златоград и Неделино за срок, равностоен на годините на изплащане на стипендията.
Интерес към стипендиите има, уточняват от фонда.  Необходимостта от лекари и медицински специалисти в двете общини е обичайна за недостига на кадри в планинската област. Общинската болница има нужда сега от кардиолог и още един педиатър, посочи д-р Личев. Той допълни, че МБАЛ – Златоград разполага със съвременно медицинско оборудване, а най-новата доставена апаратура за Детското отделение е дарение от ротарианци в София.